ŠKOTSKA

Povratak otpisanih u režiji Stivena Džerarda

Rendžers nakon 10 godina osvojio titulu i prekinuo dominaciju Seltika

Džerard: Preporodio Rendžers i na „Ajbroks“ donio 55. naslov prvaka Škotske. Agencije

Piše: A. Milišić

15.3.2021

Stiven Džerard (Steven Gerrard) je već na početku svoje trenerske karijere ostvario ono što mu nije pošlo za rukom kao igraču. Osvojio je titulu državnog prvaka s Rendžersom i vratio posrnulog škotskog velikana na pobjednički kolosijek.

Čekao je plavi dio Glazgova punu deceniju da ponovo slavi titulu prvaka Škotske, a put od dna do vrha bio je baš onakav kakvim ga priželjkuju svi fudbalski pravednici i zato je Rendžers postao simbol povratka otpisanih.

Novi početak

Klub je bankrotirao 2012. godine i krenuo ispočetka iz četvrtog ranga škotskog fudbala. Ne dešava se često da najveći klub, kada dostigne finansijski krah, bude kažnjen selidbom u najniži rang, a da ga pritom na silu ne spašavaju svi, nanoseći štetu i nepravdu drugima. Možda je baš iz tog razloga ova titula navijačima Rendžersa slađa od svih 54 prethodnih. 

Navijači Rendžersa: Uvijek uz klub. Agencije

Gledao je Rendžers dugih devet godina u leđa najljućem rivalu Seltiku koji je nizao titule i punio klupske vitrine trofejima, ali dolaskom Stivena Džerarda stvari su se počele mijenjati. Rendžers je najprije došao u situaciju da se ravnopravno nosi sa Seltikom, zatim da ga pobjeđuje, a na kraju i prestigne na tabeli i s 20 bodova prednosti šest kola prije kraja prvenstva matematički osigura titulu.

Stvari su uzbrdnom putanjom krenule u decembru 2018. godine kada je Rendžers slavio prvu pobjedu u Old Firm derbiju u eri nakon bankrota. Šest godina navijači Rendžersa čekali su pobjedu nad Seltikom, a tu radost donio im je Džerard koji je nadmudrio svog učitelja Brendana Rodžersa (Rodgers) i nakon toga još četiri puta izašao kao pobjednik Old Firma. 

Džerard slavi pobjedu nad Seltikom u decembru 2018.. Agencije

Bez poraza

Rendžers je ove sezone neporažen u prvenstvu Škotske sa 28 pobjeda i četiri remija te impresivnom gol-razlikom 77:9. Prvu utakmicu kao šampioni, fudbaleri Rendžersa igrat će upravo protiv najvećeg rivala i to na „Seltik parku“ 21. marta. Kakav bi to tek spektakl bio da je situacija s koronavirusom bolja i da navijači mogu na tribine.

Nema sumnje da će na ulicama Glazgova biti interesantno predstojećeg vikenda, jer su navijači Rendžersa već napravili uvertiru za derbi slaveći povratak na tron škotskog fudbala. Škotska je u „lockdownu“ zbog koronavirusa, pa je policija morala intervenisati, ali pristalice Rendžersa nisu se razilazile, već su bakljadom i skandiranjem ispred „Ajbroksa“ pokazali da ih ništa ne može zaustaviti u želji da proslave titulu i pozdrave svoje fudbalere i novog heroja Džerarda.

Navijači došli ispred stadiona da pozdrave Džerarda i igrače. Agencije

Rendžers je osvajanjem 55. titule spriječio Seltik u nastojanju da osvoji rekordni 10. uzastopni naslov državnog prvaka. Rekordan broj uzastopnih naslova prvaka tako je ostao u vlasništvu oba velikana iz Glazgova. Seltik je dva puta tokom svoje historije devet godina zaredom bio prvak, od 1967. do 1975. te od 2012. do 2020., dok je Rendžers devet naslova zaredom osvojio od 1989. do 1997. godine.

Jedno od najvećih rivalstava na svijetu

Čuveni Old Firm derbi je pravi rat na terenu i van njega. Nigdje u svijetu ne postoji odnos kakav je između rivala iz Glazgova. Navijači ovih klubova se sukobljavaju na svim poljima i drastično su podijeljeni. Zapravo, ne postoji nijedna stvar koja ih povezuje, osim toga da njihovi klubovi dolaze iz istog grada. Sukobi navijačkih grupa Rendžersa i Seltika povezani su sa religijom (protestanti i katolici), politikom (lojalisti i separatisti), etničkim porijeklom (Škoti i Irci) i klasnom pripadnošću (srednja i radnička klasa). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.