UPLITANJE POLITIKE

FIFA suspendovala dva fudbalska saveza

Fudbalski savez Čada (FTFA) je dobio suspenziju jer su državne vlasti Čada donijele odluku po kojoj su trajno povukli ovlasti FTFA, uspostavili svoje vlastito tijelo za kontrolu fudbala, te zauzeli prostorije FTFA

Svjetska fudbalska asocijacija ima jasne stavove i principe. Arhiva

G. Šumar

7.4.2021

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) suspendovala je fudbalske saveze Čad i Pakistan zbog uplitanja politike i trećih strana u fudbal, saopćeno je iz FIFA-e.

Fudbalski savez Čada (FTFA) je dobio suspenziju jer su državne vlasti Čada donijele odluku po kojoj su trajno povukli ovlasti FTFA, uspostavili svoje vlastito tijelo za kontrolu fudbala, te zauzeli prostorije FTFA. Suspenzija će biti ukinuta nakon što Fudbalski savez na čelu sa predsjednikom Moktarom Mahamoudom Hamidom (Moctar) potvrdi da je FTFA ponovo pod njihovom kontrolom.

Fudbalski savez Pakistana (PFF) je suspendovan zbog uplitanja treće strane u rad Fudbalskog saveza koje je dovelo do kršenja brojnih članova FIFA statuta. Na ovu odluku FIFA je bila primorana zbog neprijateljskog preuzimanja sjedišta PFF u Lahoreu od strane protestanata koji su željeli da uklone Komitet za normalizaciju PFF, koji je imenovala FIFA i kojeg predvodi Haron Malik (Haroon ). Oni su željeli da predaju vodstvo PFF Siedu Ašfau Husainu Šahu (Syedu Ashfau Hussainu Shahu). 

FIFA je nedavno upozorila PFF šta im se može dogoditi u slučaju da se situacija ne smiri, a kako nije bilo poboljšanja danas je suspendovan i pakistanski savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.