SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Pad Superlige pokrenuo Putinov poziv Abramoviču

Stvarni finansijeri projekta Saudijska Arabija i njen princ Mohamad bin Salman

Putin: Pritisnuo Abramoviča da odustane. AGENCIJE

A. Vatreš

23.4.2021

Pad Superlige pokrenuo je poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina vlasniku Čelsija Romanu Abramoviču, tvrdi njemački Suddeutsche Zeitung, koji je otkrio pozadinu ovog takmičenja.

Nijemci pišu kako je Putin nazvao Abramoviča i pritisnuo ga da odustane od Superlige jer je ruski Gazprom glavni sponzor Lige prvaka i vlasnik Zenita, koji se želi probiti u evropsku elitu. Uz to, Sankt Peterburg je domaćin EURO-a idućeg ljeta te finala Lige prvaka 2022.

Suddeutsche Zeitung piše da je definitivno zaustavljanje Superlige pokrenulo otkriće da je američka banka JP Morgan samo posrednik, a da su stvarni finansijeri projekta Saudijska Arabija i njen princ Mohamad bin Salman (Mohammad bin Salman).

Otkriva i da je najzaslužniji za ulazak Saudijske Arabije u projekt Florentino Perez. Predsjednik Reala ujedno vodi i ACS, najveću špansku građevinsku tvrtku. Tako je dobio realizaciju projekta zabavnog centra Kvidija u Saudijskoj Arabiji, teškog 6.5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor kojim Real promovira taj projekt uz honorar od 150 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.