SELEKTOR TRIKOLORA

Dešam: Stavio sam interes Francuske na prvo mjesto

Komentirao ponovno pozivanje Karima Benzeme u reprezentaciju

Dešam: Svako može pogriješiti. AGENCIJE

A. Vatreš

19.5.2021

Stavio sam interes Francuske na prvo mjesto, istakao je selektor svjetskih nogometnih prvaka Didije Dešam (Didier Deschamps) komentiravši ponovno pozivanje Karima Benzeme u redove "Trikolora" nakon šest godina.

- Svako može pogriješiti. Istina je da sam se tokom godina morao suočavati s kompliciranim situacijama s nekim igračima, ali uvijek sam stavljao dres Francuske iznad svega - rekao je Dešam na konferenciji za novinare u utorak, prenosi Hina.


Dugi razgovor

Dešam je priznao kako se sastao s napadačem Real Madrida i kako su dugo razovaraili.

- Vidjeli smo se. Dugo smo razgovarali. Nakon toga sam imao vremena za razmišljanje da dođem do ove odluke. Neću otkriti ni riječ rasprave, to je samo naša stvar - kazao je.

Benzema, koji je ove sezone zabio 29 golova za kraljevski klub vraća se u redove "Trikolora" nakon šest godina pauze zbog ucjenjivanja suigrača snimkom seksa.

Posljednji put igrao je za Francusku 8. oktobra 2015. godine, a potom je izbačen iz nacionalne vrste zbog ucjenjivanja Metjua Valbuene (Mathieu).

Benzema se sumnjiči da je bio dio skupine koja je od Valbuene tražila 150.000 eura kako ne bi u javnost pustila snimke njegovog seksualnog odnosa s nepoznatom osobom.

Istražitelji tvrde da je Benzema ohrabrivao Valbuenu da plati ucjenjivače i prenosio uvjete pod kojima bi mogao spriječiti vlasnike snimke seksualnog odnosa da je puste u javnost.

Negirao optužbe

Benzema je 4. novembra 2015. priveden, ali je ubrzo pušten, no u oktobru ga očekuje suđenje. Benzema je negirao optužbe, a uz Realovog centarfora optužene su još četiri osobe, a prijeti im do pet godina zatvora za čin iznude.

Od skandala, ni Benzema ni Valbuena više nisu igrali za reprezentaciju, premda je Benzema nekoliko puta izjavio kako bi se želio vratiti u redove "Les Bluesa".

Iako Dešam nije zvao Benzemu od oktobra 2015. godine, francuski selektor nikada nije izjavio da ga više neće zvati.

Nagađa se kako će Benzema dobiti dres s brojem "9", a na krilima će igrati Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) i Antoan Grizman (Antoine Griezmann). Što bi značilo da će Olivije Žiru (Olivier Giroud), Kingsli Koman (Kingsley Coman) i Osman Dembele (Ousman Dembele) priliku čekati na klupi.

- Neću se žaliti što imam puno izbora. Imam puno kvalitetnih napadača jer mislim da tu možemo napraviti razliku. Morat ćemo pronaći pravi balans - rekao je Dešam.

Francuska će na EP-u igrati u grupi F s Njemačkom, Mađarskom i Portugalom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.