SP 2006.

Zidane im uništio vrata, a oni zlatnim okvirom obilježili načinjenu štetu

Kapiten Francuske bio frustriran remijem sa Južnom Korejom (1:1)

Zidane: Bio ljut i zbog izmjene. TWITTER

E. Ćosić

9.6.2021

Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) je sa svojom Francuskom na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine došao nadomak "Boginje", ali je nepromišljeni potez Zizua i crveni karton nakon udaranja Materacija (Materazzi) promijenio sve.

Vjerovatno bi Zizu osvojio još jednu Zlatnu loptu da su Francuzi na kraju postali prvaci, obzirom da je fudbaler Real Madrida plesao po terenu, praveći budale od sjajnih igrača Španije, Brazila, pa Italije... Bilo je tu mnogo sjajnih poteza Zidana, čak i ona panenka u finalu protiv Bufona (Buffon), ali nekako se ljudi na prvu sjete onog crvenog kartona. 

Ipak, nije udaranje Materacija bio jedini izliv bijesa legendarnog francuskog reprezentativca u Njemačkoj.  Naime, u 2. kolu grupne faze Francuska je odigrala tek 1:1 sa Južnom Korejom, a Zidan je bio zamijenjen u samom finišu utakmice. Ljutiti Zizu je u trenutku bijesa udario vrata svlačionice, ostavivši trag krampona svojih kopački. 

Međutim, administracija stadiona nije željela mijenjati vrata, nego je samo uokvirila Zidanov "potpis" zlatnim okvirom. Ta vrata su i dan danas dio Lajpcig Arene i čuva se uspomena jednog od najboljih fudbalera svih vremena. 


Lajpcig Arena: Zlatni okvir i slovo Z. TWITTER

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.