EURO 2021.

Gordan Vidović iz Brisela za "Avaz": Petković je odlično posložio ekipu

Belgijanci trenutno nisu onakav tim kao što je to bio prije dvije godine

Gordan Vidović. Arhiva

Piše: G. Šumar

12.6.2021

Nekadašnji reprezentativac Belgije, Sarajlija Gordan Vidović (52) na Euru 2020. tipuje na reprezentaciju Francuske, koja je, kako kaže, kompaktna ekipa na svim pozicijama u timu.


Širok roster

- „Trikolori“ imaju i širok roster, tako da su, jednostavno, prejaki, kako individualno, tako i timski. Baš su jaki na svim pozicijama, i u odbrani, i u veznom redu, i u napadu, ali i na klupi - rekao je Vidović za „Dnevni avaz“ i dodao:

Francuzi su mi broj jedan, a onda dolaze ostali, prema tradiciji, tako da kažem, veliki: prvo Njemačka, pa onda i Italija, Španija.

Belgijanci će danas na otvaranju Evropskog prvenstva (21 sat) igrati s Rusima.

- Mislim da bi Belgija trebala pobijediti Rusiju, jer su bolji, jači tim. Međutim, ni Belgijanci trenutno nisu onakav tim kao što je to bio prije dvije godine. Fali tu igrača, i povrijeđenih, i onih koji nisu u top-formi.

No, meni je kod Belgijanaca najveći problem odbrana. Vertongen (Jan Vertonghen) je OK igrač, ali nije više u najboljim godinama. Daje on sve od sebe, ali nije to za najveće, vrhunske domete.

Tu je i Fermalen (Thomas Vermaelen), koji faktički nije igrao top-nivo pet godina, od Arsenala. A sad je u Japanu.

U veznoj liniji De Brujne (Kevin de Bruyne) je bio povrijeđen, tek se sad priključio ekipi.

- Vicel (Axel Witsel) je tu, bar meni, glavni igrač. To je jaki vezni igrač, međutim, on je dugo povrijeđen. A što se tiče ostalih pozicija, Belgijanci su jaki po bokovima i špicu napada, gdje imaju širok roster.

Mislim da neće imati problema protiv Rusije, a za dalje ćemo vidjeti - analizira Vidović, koji trenutno živi u predgrađu Brisela.

Kladionica Mozzart na pobjedu Belgije daje kvotu 2.17. Odigraj online i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet siteu.

Respektabilan tim

Današnji program na Euru otvara duel Vels – Švicarska (15 sati).

- Švica je bolja od Velsa, Dado (Vladimir Petkovi – op. a.) to radi dobro. Odlično je posložio ekipu, tako da je Švicarska postala respektabilna ekipa. S druge strane, Bejl (Gereth Bale) više nije igrač od 100 miliona.

Mislim da će Velšani tu ići na tuču, borbu – engleska klasika. Međutim, Švica je jača - zaključio je Vidović, koji je fudbalski stasao u FK Željezničar.


Dinamit ekipa

U skandinavskom derbiju Danska – Finska (18 sati) Vidović tipuje na domaćine.

- Danska godinama igra tu neku svoju igru, dobra su ekipa. Imaju dobrih igrača, dinamit ekipa. Fince će dobiti bez problema, a vidjet ćemo koji su im krajnji dometi. Mislim da mogu otići daleko - prognozira Vidović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.