NOGOMET

Španski fudbaler iskren: Mrzim VAR i moderni fudbal

Reprezentativac Španije i član Liverpula nije fan uvođenja videotehnologije u najvažniju sporednu stvar na svijetu

Tiago u utakmici 1. kola Evropskog prvenstva. AFP

E. Ćosić

19.6.2021

Tiago Alkantara (Thiago Alcantara), fudbaler Liverpula i reprezentativac Španije rekao je kako mu se ne sviđa fudbal koji se danas igra. Španski veznjak nije fan modernog fudbala, kao ni VAR-a.

- Mrzim moderni fudbal, ja sam više tip kojem se sviđa onako kako se prije igralo Drugi je tempo, sve je brže, traži se više snage. Desetke i fudbalski majstori su gotovo nestali, vidimo manje magije, manje fantazije... Nema ni driblinga jer su bespotrebni budući da se sve radi u brzini. Razigravač sa sjajnom tehnikom više ne može igrati ako je sporiji jer ne dobiva priliku da se okrene. Mi koji nismo tako brzi, moramo biti brži u glavi ako želimo igrati - rekao je Alkantara, koji je ljetos stigao u Liverpul iz Bajerna, a tokom sezone u Premier ligi bio je kritikovan jer nije brz onoliko koliko otočki fudbal zahtjeva. Španac je i protiv videotehnologije.

- Uvijek sam bio protiv VAR-a i volio bih da ga nisu uveli. VAR vam oduzima bit igre, oduzima lukavost, nestašluke, a to je sve dio fudbala. Igrači griješe, treba i sucima biti dozvoljeno pogriješiti. Bez trikova se ne bi dogodili mnogi veliki trenuci u historiji fudbala. Na kraju, kad zabijemo gol čak i sa centra, ne možemo se radovati dok nam VAR ne prizna gol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.