EURO 2020

Rasplet Grupe D: Utakmica istine za Hrvatsku i Škotsku, Englezima i Česima dovoljan remi

Mnogo je kombinacija za konačni rasplet u ovoj grupi, a u igri za plasman u Top 8 su sve četiri selekcije

Pred Dalićem je (ne)moguća misija. UEFA

Piše: M. Kadić

22.6.2021

Oči svakog navijača Hrvatske i Škotske na planeti bit će fokusirane na okršaj ove dvije selekcije na Hampden parku u Glazgovu u 3. kolu Grupe D Evropskog prvenstva, koji se već sad može nazvati historijskim.

Već je svima poznato da samo pobjeda donosi plasman dalje jednoj od ove dvije selekcije. U grupi trenutno vodi Češka s četiri boda i gol razlikom 3:1 slijedi Engleska (4 b, 1:0), Hrvatska (1, 1:2 ) i Škotska (1, 0:2).

Češka i Engleska su osigurale plasman dalje, ali postoji mogućnost da se pozicije potpuno promjene. Postoji bojazan da bi Englezi i Česi večeras mogli miroljubivo podijeliti bodove, jer s remijem otišli dalje sigurno s pozicija na kojima se trenutno nalaze. Ipak, sumnjamo da je Englezima cilj da u grupi završe drugi iza Čeha. Uz to, poraz bi i Češku i Englesku mogao koštati pada na treće mjesto, ovisno o rezultatu iz Glazgova.

Mnogo će dakle ovisiti o tome da li će Hrvatska ili Škotska upisati pobjedu s dva ili više golova razlike, jer će ona vjerovatno najviše i odlučivati. Jer, na primjer, Češka bi u slučaju poraza bila druga, ali može pasti i na treće mjesto ako Hrvatska pobijedi Škotsku nekim visokim rezutatom. Ali, Škoti ne mogu prestići Čehe bez obzira na eventualniu pobjedu nad Hrvatskom, jer Česi imaju međusobni skor od Škotske.

I Engleska može završiti kao treća, ako izgubi od Čeha, a Škotska bude ubjedljiva (odigrali sa Englezima 0:0)

Ako ipak Hrvati i Škoti odigraju neriješeno Hrvatska će ostati treća, ali s dva boda može samo otputovati kući. Postoje još neke manje realne matematičke kombinacije tu (poput ubjedljivog poraza Engleza), ali jedno je jasno - naše zapadne komšije će morati večeras svim silama napasti gol Škota, ako žele dalje. 

Selektori Zlatko Dalić i Stiv Klark (Steve Clark), osim zaraženog Škota Bilija Gilmora (Billy Gilmour), nemaju mnogo problema oko sastava, a početnih 11 još nije poznato.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Večeras su na programu (21 sat) oba susreta posljednjeg kola Grupe D, Češka - Engleska i Hrvatska - Škotska.

Kladionica Mozzart na pobjedu Češke daje kvotu 5,70, dok je kvota na pobjedu Engleske 1,70. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Kladionica Mozzart na pobjedu Hrvatske daje kvotu 2,45, dok je kvota na pobjedu Škotske 2,95. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.