TRAKAVICA

Riješena misterija, zašto u reprezentaciji Brazila niko ne želi nositi broj 24

LGBT + udruženja podnijela su prijavu zbog homofobije protiv Brazilskog nogometnog saveza

Brazil: Niko ne želi broj 24. Twitter

N. Demirović

3.7.2021

U Brazilu su LGBT + udruženja podnijela su prijavu zbog homofobije protiv Brazilskog nogometnog saveza (CFB). Razlog? Niko od 24 igrača iz selekcije, koji igraju na Kopa Americi ne nosi taj broj, a on je preskočen, pa tako  Daglas Luiz (Douglas), posljednji na popisu, nosi broj 25. 

Brazil je jedina država koja učestvuje na kontinentalnom takmičenju a da nemaju dres sa brojem 24, a ova odluka skriva stvarnost mnogo dublje usidrenu u brazilskoj kulturi. Broj 24 se odnosi direktno na homoseksualnu zajednicu. Povezan je s uvredom "veado". Na portugalskom "veado"  znači "jelen". A kakav je odnos jelena i homoseksualnosti, nema konkretnog odgovora, ali se ta riječ u Brazilu koristi kao uvreda za homoseksualne osobe.

Tabu oko brojeva prisutan je danas svugdje u Brazilu. Primjerice, 2015., ured broj 24 iznenada je nestao iz Senata, bez ikakvog objašnjenja. U sportskoj sferi to je još vidljivije jer osim reprezentacije, broja 24 nema ni u većini klubova. Tek nekoliko ekipa ima taj broj, ali uglavnom ga nose stranci. 

Sada je stigla i prijava, jer je jasno da niko od igrača u reprezentaciji nije želio nositi broj 24. Brazilski savez još se nije oglasio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.