PLJUŠTE GOLOVI NA EURU

Tri najefikasnije ekipe u četvrtfinalu, vodeći strijelci ispali

Danska treći polufinalista nakon trijumfa nad Češkom (2:1)

Šik: Neće imati priliku da prestigne Ronalda. AFP

Piše: E. Ćosić

3.7.2021

Fudbalska reprezentacija Danske treći je polufinalista Evropskog prvenstva. Danci su pobijedili Češku sa 2:1, a u polufinalu će se sastati sa boljim iz duela Ukrajine i Engleske.

Izabranici Kaspera Hjulmanda su se tako pridružili Španiji i Italiji koji su jučer izborili plasman u polufinale, a nakon pobjede Danske imamo tri najefikasnije ekipe u završnici Evropskog prvenstva.

Španija je postigla najviše golova do sada, njih 12, a brojku je popravio meč 3. kola grupne faze kada je "Crvena furija" sa 5:0 pobijedila Slovačku. Gol manje od Španije postigla je Italija, a 11 golova postigla je i Danska.

U porazu Češke utješni gol postigao je Patrik Šik (Patrick Schick), što mu je bio 5. na ovom Euru, čime se izjednačio na čelu liste strijelaca sa Kristijanom Ronaldom (Cristiano). Međutim, obojica su eliminisana, pa će do kraja prvenstva strepiti da ih ne prestignu Kasper Dolberg ili Rahim Sterling (Raheem) koji imaju po tri.


Euro 2020 obara rekorde

Ovo je prvenstvo Starog kontinenta sa najviše postignutih golova u historiji. Do kraja su ostale još četiri utakmice, pa se skor može samo popravljati. Do sada je postignut čak 131 gol, 23 više nego na prvenstvu u Francuskoj.

Naravno da je najviše golova viđeno na posljednja dva prvenstva obzirom da se od 2016. godine Euro igra sa 24 reprezentacije, što je donijelo više utakmica. 

Brojci na Euru 2020 doprinio je i veliki broj autogolova, njih čak deset. Zanimljiv podatak da je na ovom prvenstvu Evrope postignuto više autogolova nego na svim prethodnim prvenstvima zajedno (9).

Gol pada svake 32 minute

Na Euru 2020 postigne se pogodak na svake 32 minute, a pada 2.79 golova po utakmici. Najviše njih postiže se u periodu od 46. do 60. minute, a viđeno je šest golova u produžecima. 


Period kada padaju golovi na Euro 2020. AFP

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.