EURO 2020

Davor Jozić iz Čezene za "Avaz": Manćini je vratio ponos Italijanima

Nogometna groznica trese Italiju, korona je konačno u drugom planu, rekao je Konjičanin

Davor Jozic. FC Cesena

Piše: G. Šumar

6.7.2021

Na kultnom londonskom Vembliju večeras od 21 sat na programu je prva polufinalna utakmica Eura 2020 između Italije i Španije. Tim povodom razgovarali smo s bivšem asom FK Sarajevo, ali i reprezentacije nekadašnje Jugoslavije, Konjičaninom Davorom Jozićem, koji se skrasio u Čezeni, gdje je šef Fudbalske akademije istoimenog kluba.


Velika euforija

- Ovdje je velika euforija - rekao je Jozić za „Dnevni avaz“ i dodao:

Selektor Mančini (Roberto Mancini) je vratio ponos Italijanima. Ekipa je dobra, dobro igraju – malo ih je poremetila povreda Spinacole (Leonardo Spinazzola), ali u reprezentaciji uvijek ima zamjena. To nije problem. Možda će igrač koji dobije šansu na njegovom mjestu čak i bolje odigrati od njega.

U našem posljednjem razgovoru, neposredno prije početka Eura 2020, izjavili ste da je u Italiji u prvom planu korona, a ne nogomet. Kakva je sada situacija?

- Konačno je ponovo na prvom mjestu nogomet. Manćini i društvo su skrenuli svu pažnju na sebe. Ipak, Italijani odavno nisu bili u polufinalu evropskih prvenstava.

Ovu generaciju italijanski mediji već upoređuju s reprezentacijom iz 1968. godine koja je prvi i jedini put osvojila Euro.

- To je bilo protiv nas, bivše Jugoslavije. To je onaj čuveni, ponovljeni meč u Rimu.

Jesu li Italijani sazreli za povratak na evropski tron?

- Dugo već su zajedno, mogu igrati i napamet, a taj miks mladih i starijih igrača djeluje kao dobra grupa. Dobro se drže zajedno, svi se bore, a to su preduvjeti za uspjeh. U predstojećoj i posljednjoj utakmici odlučuje i kvalitet, i fizička sprema. Sve je otvoreno, jer su na suprotnim stranama dva dobra protivnika. No, mislim da su im Belgijanci, u prethodnoj utakmici (2:1 - op. a.), bili najjači mogući protivnik na Euru. Oni su i drugi mentalitet i...

Ovoj italijanskoj generaciji, možda, nedostaje samo jedan top-napadač. No, možda na ovakvim takmičenjima to on ni ne treba? Utakmice mogu rješavati i veznjaci, a sredina terena je najjača strana Italijana. Žoržinjo (Jorginho) i društvo igraju strahota, kako su pametni, kako se pokrivaju.


Jozić i Jakovljević. Arhiva

Stres i pritisak

Kako ste u dosadašnjem dijelu Eura vidjeli Špance?

- Dobra su ekipa, tika–taka i to, tako da će biti gusto. Očekujem dobru utakmicu. Italijani su dosta agresivni, posebno od centra prema naprijed. Vidjet ćemo kako će to izgledati protiv Španaca, koji su tehnički stvarno dobro potkovani. To će biti utakmica za uživanje.

Drugi polufinalni par je Engleska – Danska (srijeda)?

- Englezi imaju dobru, organiziranu ekipu koja ima i ritam i sve ostalo. Mislim da su favoriti. No, dosta toga će zavisiti i od stresa i pritiska pred odlučujuće utakmice, koliko ćeš moći dati od sebe.

Mislim da Italijani nemaju problema s tim, jer su igrali puno važnih utakmica. Uglavnom, bio sam dobar prognozer kada sam rekao da Italija ide do polufinala, a sad ćemo vidjeti mogu li i dalje.

No, možda bi bolje bilo da su polufinalni parovi Engleska – Španija i Italija – Danska, da se napravi miks sjevera i juga Evrope. To su i četiri različite škole fudbala

Godišnji odmor

Jozić u četvrtak ide, kako kaže, na dugo očekivani godišnji odmor.

- Prvo ću skoknuti malo do Hrvatske, odnosno Brela, gdje ću biti sedam dana, a onda planiram doći i do rodnog kraja - rekao je Jozić, koji na pitanje gdje mu je konjička baza, Glavatičevo ili... kratko odgovara:

Ma, bilo gdje, samo neka je u rodnom kraju, da se ispraznim i da iz mene izađe ovaj stres što se nakupio tokom korona krize. Dobio sam obje vakcine...


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.