EURO 2020

Spuštena zavjesa na 16. izdanje Eura, poznato ko je najbolji igrač, strijelac i asistent prvenstva

Italija je novi prvak Evrope

Donaruma igrač prvenstva. TWITTER

E. Ćosić

12.7.2021

Završeno je još jedno izdanje Evropskog prvenstva. Novi kontinentalni prvak je Italija koja je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladala Englesku (1:1, pen 3:2) i tako došli do svoje druge evropske krune. 

Za najboljeg igrača turnira proglašen je golman selekcije Italije Đianluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) koji je u finalu odbranio dva penala i bio jedan od glavnih junaka velike pobjede, a odlično je branio kroz čitav turnir. Zanimljivo da je nagradu za igrača finalne utakmice dobio Leonardo Bonući (Bonucci).

Bilo je i zanimljivo kada su u pitanju individualne statistike, pošto su na vrhu liste strijelaca bila dvojica fudbalera Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Patrik Šik (Patrick Schick) koji su postigli po pet golova, ali je Portugalac najbolji strijelac jer je imao jednu asistenciju.Iza Šika su ostali Karim Benzema, Emil Forsberg i Hari Kejn (Harry Kane) sa po četiri gola. 

Što se tiče asistenata, najbolji asistent Eura reprezentativac Švicarske Steven Zuber sa četiri asistencije, dok su po tri upisali Luk Šo (Luke Shaw), Dani Olmo i Piere Emil Hojbjerg (Pierre Emile Hojbjerg).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.