UEFA

Pokrenuta istraga protiv Engleza zbog katastrofalne organizacije

UEFA je nakon finala demantovala masovan ulazak navijača bez ulaznica te je službeno objavila da je utvrđen samo jedan pokušaj ulaska na Vembli bez karte

Navijači su napravili haos uoči finala. Agencije

M. K.

13.7.2021

UEFAje pokrenula istragu protiv Engleskog fudbalskog saveza (FA) zbog katastrofalnih organizacijskih propusta na finalu Eura 2020, koje je završeno pobjedom Italije na penale (bilo 1:1 nakon 120 minuta).

Dva sata prije utakmice društvenim mrežama počele su se širiti snimke na kojima su se vidjele stotine engleskih navijača koje se mlate s redarima i policijom te ulaze na stadion bez ulaznica.

Uefa je nakon finala demantovala masovan ulazak navijača bez ulaznica te je službeno objavila da je utvrđen samo jedan pokušaj ulaska na Vembli bez karte.

No, navijači na stadionu i engleski mediji izvještavali su o tome da su stotine ljudi ušle bez karte i sjele na mjesta koja su bila označena na ulaznicama onih koji su ih kupili. UEFA je prijavila Engleski savez zbog kršenja niza pravila, a neovisni novinar Kris Vilijams (Chris Williams) je za Daily Mail rekao da mu je event manager finala rekao da je na stadion bez ulaznice ušlo najmanje 5.000 huligana, prenosi Index.hr.

- To je UEFA-ina inicijalna procjena, ali se očekuje da će taj broj nakon istrage još narasti, rekao je Vilijams.

Daily Mail piše da su navijači kroz probijene ograde ulazili i tokom produžetka, a na nekim snimkama vidjelo se kako su navijači s kartama pokušali one bez ulaznica spriječiti da uđu na tribine.

Policija je objavila da je prije, tokom i nakon utakmice uhapšeno 86 navijača, od kojih 53 unutar stadiona, te da je u neredima povrijeđeno 13 policajaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.