KAPITEN BH. REPREZENTACIJE

Sjećate li se Džekinog posljednjeg susreta sa Šahtarom: Gol za delirijum navijača

Navijači Intera će od svoje "devetke" očekivati da ponovo zatrese mrežu ukrajinskog prvaka

Džeko: Golom poslao Romu u četvrtfinale Lige prvaka. TWITTER

Piše: E. Ćosić

28.9.2021

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko će večeras sa svojim Interom gostovati Šahtaru u okviru 2. kola grupne faze Lige prvaka. 

"Nerazuri" su u prvom kolu pretrpjeli poraz od Real Madrida (0:1), iako su na svojoj Đuzepe Meaci odigrali dosta dobru utakmicu. S druge strane, Šahtar je u Tiraspolu doživio iznenađujući poraz od Šerifa (2:0).

I jedni i drugi će večeras tražiti prve bodove u ovoj sezoni najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, a u Interu će se uzdati u svoju "devetku", Edina Džeku. Kada se spomene duel Džeke i Šahtara, uvijek se prisjetimo meča osmine finala Lige prvaka u sezoni 2017/18 kada je nakon 2:2 u prvoj utakmici, Roma u drugoj pobijedila 1:0 i izborila četvrtfinale. 

Jedini gol na Olimpiku dao je Džeko. Igrao se 52. minut kada je "Dijamant" dobio loptu od Kevina Strotmana (Strootman), a onda je kroz noge Andriju Pijatovu (Andriy Pyatov) proslijedio u mrežu. Uslijedila je erupcija oduševljenja na Olimpiku, a na kraju su izabranici tadašnjeg trenera Euzebija Di Frančeska (Eusebio Di Francesko) slavili pobjedu i prolaz dalje.

To je bila "ona" sezona u kojoj je Roma došla nadomak finala. U četvrtfinalu su eliminisali Barcelonu nakon jednog od najvećih preokreta u historiji fudbala, a onda u polufinalu ispali od Liverpula. 

Bila je to najbolja sezone Rome u Ligi prvaka, a jedan od glavnih igrača "Vučice" bio je Edin Džeko. Pogađao je Džeko u oba meča protiv Barcelone, u oba okršaja protiv Liverpula, ali gol protiv nezgodnog Šahtara otvorio je Romi vrata evropskog iskoraka.

Inače, utakmica Šahtara i Rome igra se od 18:45 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.