KVALIFIKACIJE ZA SP

Nove pobjede Brazila i Argentine

Slavili protiv Urugvaja i Perua

Brazilci praktički osigurali plasman na SP. AFP

A. V.

15.10.2021

Fudbaleri Brazila praktički su osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru nakon odigrane dvije trećine kvalifikacija u Južnoj Americi.

Oni su u susretu 12. kola u Manausu savladali Urugvaj s visokih 4:1.

Brazil je poveo peko Nejmara (Neymar) u 10. minuti, da bi potom Rafinja (Raphinha) 18, 58 s dva gola u 18. i 58. minuti odveo domaće do nedostižnih 3:0. Pred kraj utakmice, u 77. minuti, Luis Suares (Suarez) je prvo smanjio na 3:1, a Gabriel Barbosa u 83. postavio koačnih 4:1.

Vodeći Brazil sada ima 31 bod iz 11 utakmica, 15 više od petog Urugvaja koji je odigrao 12 utakmica. Kako će iz Južne Amerike direktan plasman u Katar izboriti prve četiri reprezentacije, Brazilu je i za teoretsko osiguranje plasmana dovoljno osvojiti četiri boda iz preostalih sedam susreta.

Vrlo blizu plasmanu u Katar stigla je i Argentina domaćom pobjedom 1:0 protiv Perua u Buenos Ajresu. Strijelac jedinog gola bio je Lautaro Martinez u 43. minuti.

Argentina je druga na tabeli sa 25 bodova, osam više od trećeg Ekvadora, a devet od četvrte Kolumbije i petog Urugvaja, dok je Peru pretposljednji, deveti sa 11 bodova.

Kolumbija i Ekvador su u Barankilji odigrali 0:0 pa je Ekvador zadržao bod predosti ispred svog domaćina.

U igru za plasman na SP vratio se i Čile sigurnom pobjedom 3:0 protiv Venecuele u Santijagu. Dvostruki strijelac bio je Erik Pulgar (Erick) u 18. i 37. minuti, a konačni rezultat u 73. postavio je Ben Brereton.

Šesti Čile sada ima 13 bodova, dok je Venecuela na dnu sa sedam.

U četvrtak je još Bolivija svladala Paragvaj s 4:0 i sada obje te reprezentacije imaju po 12 bodova.

Iz Južne Amerike će plasman na SP izboriti prve četiri reprezentacije dok će petoplasirana u dodatne interkontinentalne kvalifikacije, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.