VODIO DVOSTRUKI ŽIVOT

Mladi australski fudbaler priznao da je homoseksualac i zaplakao pred kamerom

Njegova odluka da bude potpuno iskren izazvala je lavinu reakcija širom planete

Kavaljo: Osjećam veliko olakšanje. AGENCIJE

A. V.

27.10.2021

Fudbaler australijskog Adelejd Junajteda Džoš Kavaljo (Josh Cavallo) jedini je aktivni profesionalni igrač iz prvog ranga takmičenja koji je objelodanio je da je homoseksualac.

Kako prenosi BBC, Kavaljo je o svojoj seksualnosti progovorio za oficijelni Twitter nalog kluba, a 21-godišnji lijevi bek, koji igra u prvoj ligi Australije, izjavio da je od 15. godine vodio dvostruki život i da je skrivao ko je zapravo.

- Veoma sam sretan što sam javno progovorio o tome ko sam zapravo i osjećam veliko olakšanje - rekao je Kavaljo, koji je na društvenim mrežama dobio brojne poruke podrške.

- Zdravo svima, Džoš Kavaljo ovde. Imam nešto lično što želim da podijelim sa svima. Ja sam fudbaler i ja sam gej - počeo je Kavaljo u video poruci.

Njegova odluka da bude potpuno iskren izazvala je lavinu reakcija širom planete.

- Bio je dug put do ove tačke u mom životu, ali ne mogu da budem sretniji zbog moje odluke da ovo objavim. Borio sam se sa svojom seksualnošću već šest godina i drago mi je da sam se toga riješio. Za ljude koji me lično znaju, znate da sam introvertna osoba. Uvijek sam osjećao potrebu da se krijem, jer sam se stidio. Krio sam ko sam, kako bih ostvario svoj san kao klinca, da igram fudbal i budem tretiran jednako, što se nikada nije činilo realnim - objasnio je Kavalo.

Kavaljo je ipak dodao da je zabrinut da bi njegova seksualna opredijeljenost mogla da mu bude problem u karijeri.


Također, svjestan je da postoji veliki broj igrača koji su homoseksualci, a koji su odlučili da žive u tišini.

- Kao gej fudbaler, naučio sam da skrivam svoja osjećanja kako bih bio "u kalupu" profesionalnog fudbalera. To su dva svijeta koja se ranije nisu susretala. Odrastao sam misleći da se o ovoj temi nikada ne govori.

Bivši igrač Njukasl Džetsa Endi Brenan (Andy Brennan) je 2019. godine otkrio da je homoseksualac i tako je postao prvi aktivni fudbaler koji je progovorio o svojoj seksualnosti.

Nekadašnji njemački reprezentativac Tomas Hiclšperger (Thomas Hitzlsperger) je najpoznatiji fudbaler koji je otrkio da je homoseksualac i to godinu dana po završetku karijere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.