EKSKLUZIVNO

Legendarni Nuno Gomeš za "Avaz": Uživao sam u Sarajevu

Najjače ekipe trenutno, koliko sam vidio, su Bajern Minhen i Liverpul, rekao je nekadašnji portugalski as

Gomeš: Bosna ima reprezentaciju s nekoliko sjajnih imena. Privatni album

Piše: Goran Šumar

14.12.2021

Nekadašnji proslavljeni napadač reprezentacije Portugala i nekoliko velikih evropskih fudbalskih klubova Nuno Gomeš (Gomes) u ekskluzivnom intervju za „Avaz“ prokomentarisao je završnicu, kako grupne, tako i nokaut faze Lige prvaka, ali i nedavne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022, naš državni tim, ali i utiske koje nosi iz Sarajeva i naše domovine.


Liga prvaka

Kako ste vidjeli ovogodišnje takmičenje u grupnoj fazi Lige prvaka?

- Bilo je zanimljivo vidjeti klubove koji su se takmičili u grupnoj fazi. Pošteno govoreći, većina klubova koji su dospjeli u završnicu su oni koji su trenutno i najjači. A ko će uzeti trofej, vidjet ćemo na kraju.

Ko je Vaš favorit za titulu u evropskoj eliti?

- Najjače ekipe trenutno, koliko sam vidio, su Bajern Minhen i Liverpul.

Napadač Vašeg bivšeg kluba Benfike je trenutno Bosanac sa švicarskim pasošem Haris Seferović. S obzirom na to da ste i vi bili napadač, kako ocjenjujete njegove igre?

- On je igrač koji se stalno nalazi u pozicijama za postizanje gola, što je kod napadača najvažnije za vaš uspjeh na terenu. Trenutno nije igrao zbog povrede, ali vjerujem da je jak napadač.

Jeste li imali priliku gledati reprezentaciju BiH u prošlim kvalifikacijama?

- Da budem iskren, nisam. Međutim, činjenica je da vi imate reprezentaciju s nekoliko sjajnih imena kao što su Džeko, Pjanić, Kolašinac.


Džeko i Gomeš. NSBiH

Poraz u Lisabonu

Je li Vas iznenadio nedavni poraz reprezentacije Portugala od Srbije u Lisabonu, u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Mundijal 2022 koja je direktno odlučivala o plasmanu u Katar?

- Bila je to vrlo uzbudljiva utakmica. Obje selekcije su htjele pobijediti i na kraju je tim koji je dao zadnji atom snage bio taj koji je stigao do željenog rezultata. Srbija je jaka ekipa sa novim selektorom (Dragan Stojković Piksi – op.a.), pokazala je kako se igra kao ekipa.

Iskreno, na početku nisam očekivao poraz, ali kako je utakmica odmicala, vidjelo se koliko je Srbija jako željela osvojiti tri boda.

Nekoliko puta ste bili u našoj domovini, jednom i kao igrač s reprezentacijom Portugala... Kakvi su vaši dojmovi o našem glavnom gradu Sarajevu, BiH?

- Prilikom posjete Sarajevu nije bilo teško zaključiti da su ljudi gostoljubivi, te da grad ima toliko historije, ali i strasti prema fudbalu i dobroj hrani. Uživao sam u posjetama Sarajevu, a dolazio sam, tri puta.

Na tome se želim zahvaliti mojoj dragoj prijateljici Sabrini (Buljubašić, bivša direktorica FK Sarajevo) na dobrodošlici i prilici da naučim više o Sarajevu i Bosni. Ona je odradila nevjerojatan posao u FK Sarajevo!


Iz lične karte

Nuno Gomeš je rođen 5. jula 1976. godine u Amaranteu. 

Tokom igračke karijere igrao je za Boavistu (79 utakmica / 23 gola), Benfiku (293 / 134), Fiorentinu (53 / 14), Bragu (20 /10) i Blekburn (18 / 4). Za reprezentaciju Portugala odigrao je 79 utakmica i postigao 29 golova.

Administrator, komentator...

Šta trenutno radite?

- Trenutno radim kao administrator za „NP players“, koji pomaže igračima da razviju svoje karijere. Također, na sedmičnoj bazi sam i komentator na CNN Portugal za utakmice Lige prvaka, a blisko sarađujem s nekoliko programa unutar UEFA-e i FIFA-e, rekao je Gomeš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.