RUKOMET

Danas počinje 15. šampionat Evrope: Isti favoriti i u specifičnim uvjetima

Po drugi put u historiji prvenstvo se održava u formatu s 24 repr ezentacije učesnice

Španci brane naslov. Agencije

Piše: Er. B.

13.1.2022

Petnaesto evropsko rukometno prvenstvo, ovaj put u organizaciji Mađarske i Slovačke, na programu je od danas do 30. januara, kad ćemo saznati novog prvaka.

Po drugi put u historiji prvenstvo se održava u formatu s 24 reprezentacije učesnice, a po drugi put će se na njemu naći i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Našem A timu je ovo treće veliko takmičenje poslije SP u Kataru 2015. godine i EP 2020. u Norveškoj.


Aktuelni prvaci

Aktuelni prvak Evrope je Španija. Ne samo da su izabranici Žordija Ribere (Jordi) prvaci, nego su titulu osvojili dva puta zaredom te došli nadomak postignuća Švedske koja je jedina u historiji tri puta zaredom (1998., 2000., 2002.) osvajala EP. Šanse da to ponove umanjuje činjenica da su podmladili ekipu i nedostaje im nekoliko nositelja igre u prethodnim uspjesima. Statistički to ipak nije tako drastično izraženo jer su Španci na Euru s igračima koji su odigrali 69,1 posto minuta na prethodnom turniru koji su osvojili pobjedom u finalu protiv Hrvatske sa 22:20.

S druge strane, Hrvati s novim selektorom Hrvojem Horvatom nastupaju sa igračima koji su odigrali samo 35.4 posto minuta na prošlom EP, dakle, uz dosta izmjena. Uz to im je koronavirus napravio dosta problema jer su dugo van stroja ključni bekovi, Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić.

Promjenjiva slika

Naravno, to nisu jedini favoriti jer se puno očekuje od Danske, Norveške, Švedske, Francuske… reprezentacija koje su u najužem krugu pretendenata za osvajanje medalja. Tu su i Nijemci koji su pobijedili Francusku u prijateljskoj utakmici s 35:34.

- Mislim da možemo biti iznenađenje turnira - izjavio je srednji bek Filip Veber (Philipp Weber).

Prvenstvo dosta zavisi od situacije s koronavirusom koji je napravio puno problema gotovo svim reprezentacijama. Stanje se mijenja iz dana u dan i turnir će sigurno ostati upamćen i po ovim nedaćama svih učesnika.

Današnji program

Prvog dana takmičenja na programu je devet utakmica u pet grupa.

Grupa A: Slovenija - Sjeverna Makedonija (18 sati), Danska - Crna Gora (20.30). Grupa B: Mađarska - Nizozemska (20.30). Grupa C: Srbija - Ukrajina (18), Hrvatska - Francuska (20.30), Grupa E: Španija - Češka Republika (18), BiH - Švedska (20.30). Grupa F: Rusija - Litvanija (18), Norveška - Slovačka (20.30).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.