LIGA PRVAKA

Husref Musemić analizira za "Avaz": Viljareal je čudna ekipa u Evropi

Teško je bilo šta prognozirati, jer klubovi trenutno igraju jako puno utakmica. Atletiko je favorit protiv Junajteda, istakao je prvi strateg tuzlanskih „Građana“

Musemić: U Lisabonu očekujem otvorenu utakmicu. Tuzla City

Piše: G. Šumar

22.2.2022

Utakmicama Čelzi – Lil i Viljareal – Juventus večeras se od 21 sat nastavlja osmina finala Lige prvaka.

Tim povodom razgovarali smo sa jednim od najboljih bh. fudbalskih stručnjaka Husrefom Musemićem, koji od 15. januara prošle godine sjedi na klupi Tuzla Cityja.

Papirnati favorit

- Čelzi je protiv Lila favorit na papiru. Međutim, teško je bilo šta prognozirati, jer klubovi trenutno igraju jako puno utakmica. Čelzi je nedavno igrao i Svjetsko klupsko prvenstvo – podsjeća Musemić i dodaje:

- Zbog tog prenatrpanog kalendara takmičenja ima i puno iznenađenja. Može neko biti favorit na papiru, ali ne znači da će to biti i na terenu. Naprimjer, i Inter pada jer igra non-stop... No, Čelzi je favorit protiv Lila.

Viljareal i Juventus je također zanimljiv par.

- Klub iz španske pokrajine Kasteljon je čudna ekipa kada su u pitanju evropska takmičenja. Viljareal je u grupnoj fazi protiv Atalante napravio „veliko iznenađenje“ u Bergamu (2:3 – 9. decembar prošle godine, op.a.). Svi su mislili da će proći Atalanta, jer je igrala na svom terenu, ali nakon prvog poluvremena su vodili 3:0... Čudna su ekipa, pogotovo od kada ih trenira bivši trener Arsenala Unai Emeri (Unai Emery).

Pedesetogodišnji Španac je na klupi Viljareala od 23. jula 2020. godine.

- U Evropi je to sasvim druga ekipa, nego što je to slučaj u Španiji... S druge strane terena, Juventus je nakon početne krize malo došao sebi – sada im je došao i Dušan Vlahović iz Fiorentine... Generalno, klub iz Torina je favorit, ali ne treba otpisivati Viljareal... – oprezan je Musemić.

Musemić: I Atletiko i Junajted igraju po sistemu toplo-hladno. Arhiva

Za gol više

Sutra su na programu još dva duela. Atletiko Madrid dočekuje Mančester junajted, a Benfika je domaćin Ajaksu.

- I Atletiko i Junajted igraju po sistemu toplo-hladno. Nekako, i Atletiko ima čudnih rezultata u Španiji - pa ih stiže i vadi se. Nedavno je izgubio kod kuće od zadnjeg, pa pobijedio vani... Mančester isto tako. Zbog toga je teško kazati ko je u boljoj formi. Igraju promjenjivo, tako da ih je teško definirati. Možda je Atletiko, bar meni, za nijansu veći favorit. Ipak – bez obzira na sve, oni su dugo zajedno, napravili su puno dobrih stvari, tako da im za nijansu dajem prednost, analizira trener tuzlanskih "Građana".

Kada je u pitanju duel Benfika – Ajaks, Musemić je istakao da je to sudar dvije ekipe koje igraju napadački fudbal.

- Žele da se nadigravaju, nadmeću. Takva im je škola, oduvijek... Obje ekipe su tehnički jako dobro potkovane. Nedavno sam gledao Benfiku protiv Gimareša... Mislim da će biti dobra utakmica, s obzirom na stil igre koji preferiraju – igraju za gol više, ne taktiziraju puno. U oba duela, i u Lisabonu i u Amsterdamu, očekujem otvorenu utakmicu – zaključio je naš fudbalski stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.