REAKCIJA IZ MOSKVE

Predsjednik Fudbalskog saveza Rusije Djukov: Ne podržavamo odluke UEFA-e

Uvijek smo spremni dati sve potrebne garancije da će se međunarodne utakmice u Rusiji organizirati na najvišem nivou uz maksimalnu sigurnost, poručio je Djukov

Aleksander Djukov. AGENCIJE

G. Š.

25.2.2022

Nakon što je UEFA odlučila oduzeti domaćinstvo finala Lige prvaka Rusiji zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, o svemu su se oglasili iz Fudbalskog saveza Rusije. Umjesto u St. Perersburgu, finale će se igrati u Parizu na stadionu "Stade de France". 


Neutralni teren

- Fudbalski savez Rusije je dugo vremena bio UEFA-in pouzdani partner, ne samo u ispunjavanju obaveza, nego i u sveobuhvatnoj podršci u implementaciji novih projekata i održavanju velikih takmičenja, rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Rusije Aleksander Djukov (Alexander Dyukov), koji je i član Izvršnog odbora u UEFA-e, te dodao:

- Najvažnije i najprestižnije od spomenutih takmičenja je bilo finale UEFA-ine Lige prvaka u St. Petersburgu za što pripreme traju već duže vrijeme. Napravljeno je sve po najvišim kriterijima, a to se odnosi i na sigurnosni aspekt. Vjerujemo da je odluka o promjeni mjesta finala donesena zbog političkih razloga, a naš Savez se uvijek vodio time da je sport izvan politike i zato se ne možemo složiti s ovom odlukom.

Iz Fudbalskog saveza Rusije protive se i odluci da njihovi klubovi igraju na neutralnom terenu.

- Ne podržavamo ni odluku da se utakmice u kojima učestvuju ruski klubovi igraju na neutralnom terenu jer krše sportske principe i u suprotnosti su s interesima igrača, trenera i navijača. Uvijek smo spremni dati sve potrebne garancije da će se međunarodne utakmice u Rusiji organizirati na najvišem nivou uz maksimalnu sigurnost, poručio je Djukov.

Najbolji uslovi, ali...

Odlukom UEFA-e nije zadovoljna ni ruska vlada.

- Šteta je da je donesena ovakva odluka. St. Petersburg bi ponudio najbolje moguće uslove za održavanje ove fudbalske svečanosti, ali odluka je donesena, rekao je glasnogovornik Dmitri Peskov (Dmitry).

Žaljenje je izrazio i lokalni organizacijski odbor u St. Petersburgu koji se oglasio saopćenjem.

- Rusija se pokazala kao odličan organizator velikih međunarodnih sportskih događaja i pouzdani partner svjetskim federacijama. Tokom nekoliko godine priprema za finale Lige prvaka smo ispunili sve obaveze i želje UEFA-e, piše u saopćenju, prenosi SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.