REAKCIJA IZ RUSIJE

Rusi šokirani nakon kazne FIFA-e i UEFA-e: Odluka šteti velikom broju sportista, trenera, zaposlenika...

Smatramo da je ova odluka suprotna normama i načelima međunarodnog takmičenja, rekli su u Fudbalskom savezu Rusije

Ruski tim ostao bez baraža za Mundijal. Rezultati.com

M. K.

28.2.2022

FIFA i UEFA donijele su zajedničku odluku da izbace Rusiju i njene klubove iz svih takmičenja. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je i zvanično izbacila Rusiju iz svih takmičenja.

To znači da ova reprezentacija neće nastupati u baražu za Svjetsko prvenstvo koji se treba igrati narednog mjeseca.

FIFA, kao i Evropska krovna fudbalska kuća (UEFA), za ovaj korak odlučile su se nakon što je Međunarodni olimpijski komitet predložio da ruski i bjeloruski sportisti budu izbačeni iz svih međunarodnih takmičenja.

Ujedno su suspendovani i svi ruski klubovi iz evropskih takmičenja.

Ubrzo je stigla reakcija i Ruskog fudbalskog saveza, koji je putem svoje zvanične stranice objavio:

- Ruski fudbalski savez kategorički se ne slaže s odlukom FIFA-e i UEFA-e da suspenduju sve ruske ekipe od učestvovanja u međunarodnim utakmicama na neodređeno vrijeme.

- Smatramo da je ova odluka suprotna normama i načelima međunarodnog takmičenja, kao i sportskom duhu. Ima očiti diskriminatorni karakter i šteti velikom broju sportista, trenera, zaposlenika klubova i reprezentacija, i što je najvažnije, milionima ruskih i stranih navijača čije interese prije svega moraju štititi međunarodne sportske organizacije.

- Takvi postupci dijele svjetsku sportsku zajednicu koja se oduvijek držala načela ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i neovisnosti o politici.

- Zadržavamo pravo osporavanja odluke FIFA-e i UEFA-e u skladu s međunarodnim sportskim pravom, saopštili su Rusi.

Podsjetimo, Brojni evropski savezi uključujući Poljsku, Švedsku i Češku, koje su u baražu s Rusijom, osudili su takav potez te su odbili gostovati u Rusiji koja je trebala biti domaćin Poljskoj 24. marta, a pet dana kasnije pobjednik te utakmice trebao je igrati s pobjednikom meča između Švedske i Češke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.