LIGA PRVAKA

Darije Kalezić iz Utrehta za "Avaz": Vjerujem da je Ajaks izvukao pouke iz Lisabona

Klub iz Amsterdama je prvu utakmicu odigrao dosta naivno, rekao je trener mladog tima Utrehta

Kalezić: Očekujem tvrdu utakmicu i u Mančesteru. Agencije

Piše: G. Šumar

15.3.2022

Večeras (21 sat) su na programu dvije revanš utakmice osmine finala Lige prvaka u kojima se sastaju Ajaks – Benfika (2:2 – prva utakmica) i Mančester junajted – Atletiko Madrid (1:1).

Zanemarili taktiku

- Ajaks je prvu utakmicu odigrao dosta naivno, rekao je Darije Kalezić u razgovoru za "Dnevni avaz" i dodao:

- Zanemarili su taktiku, odnosno igrali su po Ajaksovom sistemu čitavih 90 minuta, iako je utakmicu u jednom momentu – nakon vodstva 2:1, tražila malo zatvoreniju igru i kompaktniju organizaciju. Vidjeli ste da su - neposredno prije drugog primljenog gola, centralni stoper i lijevi bek Ajaksa bili u protivničkom šesnaestercu, u finalizaciji napada. To Ajaks nije smio dozvoliti kod vodstava 2:1, u gostima... Tu su se taktički morali usmjeriti ka zatvorenijoj igri.

Ipak, Benfika prema naprijed ima jako brze igrače.

- U velikom prostoru i situacijama jedan na jedan su mnogo opasni – svakoga mogu izdriblati. A Ajaks je više puta kreirao situacije, baš zbog te njihove igre, da su nazad imali manjka igrača. Zbog toga su i kažnjeni. Vjerujem da su u klubu iz Amsterdama izvukli pouke iz pomenutih situacija u Lisabonu, iako Ajaks ne bi bio Ajaks, ako ne bi igrao svoju igru. I u revanšu će Ajaks – od prve minute, igrati napadački. Sigurno će biti u situaciji da u posjedu lopte nazad ostane jedan na jedan. Međutim, o tome će morati voditi više računa, nego što je to bio slučaj u Lisabonu, analizira Kalezić.


Darije Kalezić. Arhiva

Povratak Ronalda

Kada je u pitanju duel u "Teatru snova", trener mladog tima nizozemskog Utrehta ocjenjuje da su šanse 50:50.

- Nisam gledao prvu utakmicu, nego samo skraćeni snimak... Očekujem tvrdu utakmicu i u Mančesteru.

Kao što znamo da Ajaks uvijek igra napadački, znamo da je i Atletiko prepoznatljiv po defanzivi. Oni će prepustiti igru Mančesteru, to je sigurno, i branit će se na svojoj polovini terena. Iz tih situacija probat će biti opasni prema naprijed. S druge strane, Mančester ne smije „uhvatiti veliki zalogaj“ i puno se otvoriti. To će biti igra, što se kaže „pata-pata“ – konstatuje Kalezić, koji ponovo očekuje puno od Kristijana Ronalda (Cristiano), kao i u prošlom kolu Premijer lige...

- Ronaldo je bio u krizu, jer nije sve išlo onako kako je mislio da će ići u Junajtedu. Ipak, i sam je rekao da njegove ambicije nisu da igra u klubu koji je šesti ili sedmi na tabeli, nego da želi da se bori za trofeje. To ga je malo bilo izbacilo iz takta, a ja se nadam da je sada izašao iz tog perioda.

Vjerovatno je sam sebi rekao: Daj da ja uvijek budem pravi i pokažem ko sam i šta sam, bez obzira što je tim u lošoj fazi. Imajući u vidu da je i dalje 100 posto spreman, još puno će pokazati svima nama – zaključio je Mostarac Kalezić.

Nova vizija rada

Darije Kalezić je od 1. jula prošle godine šef stručnog štaba nizozemskog Utrehta U-21.

- Trenutno pravimo drugačiju, dugoročnu viziju rada... Sada stvaramo, a rezultati našeg rada trebali bi uroditi plodom za nekoliko godina. Znači, fokus rada je na organizaciji rada i pravljenju igrača, a ne na rezultatima. Nemamo dobru situaciju da sada pravimo rezultate, imamo druge probleme. Naša želja je da u perspektivi napravimo priključak za četiri najbolja kluba u Nizozemskoj. A za to treba nova vizija rada. Zbog toga me je i doveo Utreht, da im tu pomognem – rekao je Kalezić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.