EL KLASIKO

Barcelona se vratila na velika vrata: Ćavi za 134 dana naglavačke okrenuo tim

Vjerovatno najboljom partijom u posljednjih nekoliko godina, na stadionu svog najljućeg rivala, katalonski klub je nagovestio da su crni dani iza njega

Ćavi je igračima usadio filozofiju koja je prije više od decenije bila njegova zvijezda vodilja ka krovu Evrope. AFP

G. Š.

21.3.2022

Barcelona je sinoć deklasirala Real u Madridu (0:4) i podsjetila na najbolje dane. No, velike zasluge za poraz imao je i trener kluba iz Madrida Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) koji se odlučio na pomalo bizarno eksperimentiranje u jednoj od najvažnijih utakmica sezone, El Klasiku.


Pregažen i bez odgovora

- Njegova najgora utakmica na klupi Real Madrida. Pregažen i bez odgovora, piše "Marca" u opisnoj ocjeni za trenera Reala.

Naravno, nisu mogli pronaći ni pozitivne strane u prezentaciji kapetana hrvatske reprezentacije Luke Modrića koji je igrao izvan svoje pozicije u veznom redu, odnosno kao "lažna devetka". 

- Počeo je utakmici vrlo visoko, ali je proveo vrijeme u lovu na sjene i loptu. Nije to bio Modrić kao inače', piše "Marca".

Madridski AS među nekoliko Anćelottijevih grešaka ističe pozicioniranje Modrića, kojim je šokirao.

- Najveća Anćelotijeva greška bilo je korištenje Modrića kao lažne devetke i očekivanje od njega da će raditi ono što inače radi Benzema. Anćeloti je tako dvostruko kiksao – napad je učinio jalovim, a vezu ostavio bez igrača koji kontrolira taj dio igre... Ako od nekoga nismo očekivali ovako bizarni eksperiment u napadu, onda je to Anćeloti. I to posebno u trenutku kada Real na vrhu La Lige ima veliku prednost, izostanak najboljeg strijelca trebalo je nadoknaditi igračem koji će biti logično rješenje i koji neće predstavljati nikakav rizik. Jović i Mariano su napadači, a Asensio i Isco su već igrali ulogu lažne devetke. Umjesto bilo koga od njih četvorice, izabran je Luka. Anćeloti je, dakle, zadaću visokog pritiska protiv Barcinih stopera i poziciju napadača povjerio 36-godišnjaku, koji je usput kreator, a ne napadač. Što je moglo poći po zlu… - piše As.

Barca se vratila

No, činjenica je i to da je Ćavi (Xavi) za svega 134 dana okrenuo katalonski klub naglavačke. Ljubitelji tiki-take, lepršavog, atraktivnog i direktnog fudbala, radujte se – Barcelona se vratila! I to na velika vrata, u El Klasiku! Vjerovatno najboljom partijom u posljednjih nekoliko godina, na stadionu svog najljućeg rivala, katalonski klub je nagovestio da su crni dani iza njega.

Haos stvaran godinama unazad, Ćavi je praktično izbrisao za 134 dana. Toliko je talentovanom katalonskom stručnjaku bilo potrebno da Barcelonu okrene naglavačke. Da popravi odavno narušenu atmosferu unutar i izvan svlačionice, implementira svoje ideje, igračima usadi filozofiju koja je prije više od decenije bila njegova zvijezda vodilja ka krovu Evrope. "Chapeau" – fudbalski svijet skida kapu legendarnoj Barcinoj "šestici". Sinoć je to javno poručio Bajernov as Tomas Miler, uživajući u Barcinoj predstavi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.