SKANDAL U ČEŠKOJ

Bivši direktor češkog kluba priznao da je namještao mečeve

Do sad su pomenuti akteri dali izjave u policiji, te se očekuje turbulentna završnica Češke lige

Rogoz jedan od glavnih krivaca. Agencije

M. K.

28.3.2022

Češki mediji ovih dana pišu o skandalu o namještanju utakmica u tamošnjem fudbalskom prvenstvu.

Naime, u nastavku akcije koja je započela krajem 2020. sa FK Slavojem Višehradom, tadašnjim učesnikom Druge češke lige, a koji je zbog namještanja mečeva i sudija prošle godine izbačen u 5. ligu, odlučio je "propjevati" drugooptuženi cijelog slučaja, Roman Rogoz, bivši sportski direktor Višehrada, pisali su Česi početkom ovog mjeseca.

Součen sa dokazima koji si mu prezentovali istražitelji iz njegovog telefona priznao je da je 2019. i 2020. godine bio na usluzi Slaviji, te direktno uticao na sudije da pomognu Slaviji.

U skinutim razgovorima između tadašnjeg direktora Slavije, Jana Nezmara, i Rogoze, vidljivo je da se direktor Slavije pravda činjenicom da i Ada (Adolf Šadek, sadašnji vlasnik, a tadašnji generalni direktor Viktorie Plzen) namješta sudije, pišu češki novinari.

Ta činjenica je pobudila staru sumnju istražitelja na slučaj Martina Svobode, koji je suđen da je sudiji Adameku platio 200.000 čeških kruna za pobjedu Plzena u Jablonecu 0:2.

Do sad su pomenuti akteri dali izjave u policiji, te se očekuje turbulentna završnica Češke lige s obzirom da se već u nejdelju, 3. aprila u međusobnom duelu sastaju Plzen kao domaćin protiv Slavije, a taj bi duel uveliko trasirao put za novog ili starog Češkog prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.