KVALIFIKACIJE ZA SP

Poznato 27 učesnika Mundijala 2022.

U evropskom dijelu baraža zbog rata u Ukrajini ćemo posljednjeg učesnika dobiti u junu

Vahid Halilhodžić: Jedini ambasador bh. fudbala u Kataru. Arhiva

Piše: G. Š.

30.3.2022

Plasman na Mundijal 2022. u utorak su izborile reprezentacije Senegala, Kameruna, Gane, Maroka našeg Vahida Halilhodžića, Tunisa, Portugala i Poljske, koje su se pridružile od ranije poznatim učesnicima Svjetskog prvenstva 2022: Njemačkoj, Danskoj, Brazilu, Belgiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Španiji, Švicarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Argentini, Iranu, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Ekvadoru, Urugvaju, Kanadi te domaćinu Kataru.


SAD i Meksiko ovjeravaju plasman

Trenutno je poznato 27 učesnika Mundijala 2022. na kojem će igrati ukupno 32 selekcije, a večeras saznati još dva putnika za Katar. Očekuje se da će reprezentacije SAD i Meksika ovjeriti plasman, a u junu će se igrati još tri baraža. U evropskom dijelu baraža zbog rata u Ukrajini ćemo posljednjeg učesnika dobiti u junu. Vels u finalu čeka pobjednika duela Škotska – Ukrajina, u interkontinentalnim baražima Peru čeka boljeg iz duela Australija – UAE, dok će Kostarika najvjerovatnije igrati protiv Solomonskih Ostrva ili Novog Zelanda.

Svjetsko prvenstvo 2022. počinje 21. novembra, a žrijeb grupa bit će obavljen u petak. Pred izvlačenje svi imaju jednu želju – da iz prvog šešira za protivnika u grupi dobiju Katar. Pored domaćina, u prvom šeširu su Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija i Portugal.

Druga jakosna skupina formirana je od reprezentacija od osmog do 15. mjesta, a među njima su Hrvatska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Danska i Urugvaj. Očekuje se da preostala dva mjesta popune SAD i Meksiko.


Kanada ili Tunis

Od 16. do 23. mjesta su reprezentacije u trećoj grupi u kojoj tek treba vidjeti hoće li se naći Kanada ili Tunis, a u četvrtoj one od 24. do 28. uz još tri mjesta rezervirana za rasplet kvalifikacija za Mundijal 2022.

Svi učesnici SP 2022. bit će poznati tek 14. juna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.