RASNO ZLOSTAVLJANJE

Tinejdžer završio u zatvoru zbog vrijeđanja Rašforda

Uvredljiva poruka na Twitteru

Rašford: Na meti internetskog zlostavljanja. AGENCIJE

A. V.

30.3.2022

Britanski tinejdžer osuđen je na šest sedmica zatvora nakon što je rasno zlostavljao engleskog reprezentativca Markusa Rašforda (Marcusa Rashford) na Twitteru nakon prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva, priopćilo je u srijedu Državno tužiteljstvo (CPS).

Džastin Li Prajs (Justin Lee Price, 19) iz Vorčestera je negirao kazneno djelo u prvom policijskom razgovoru nakon uhićenja, ali je kasnije priznao na ročištu kako je poslao uvredljivu poruku javnom komunikacijskom mrežom.

- Prajs je ciljao fudbalera na temelju boje njegove kože i njegov je postupak bio očito rasistički i zločin iz mržnje - rekao je Mark Džonson (Johnson), viši tužitelj za CPS Vest Midlends, u priopćenju, prenosi Hina.

- Oni koji rasno zlostavljaju fudbalere uništavaju igru svima. Nadam se da ovaj slučaj šalje poruku da nećemo tolerirati rasizam, a prekršitelji će biti procesuirani u punoj mjeri zakona.

Rašford i njegovi saigrači iz engleske reprezentacije Džejdon Sančo (Jadon Sancho) i Bukajo Saka (Bukayo) bili su na meti internetskog zlostavljanja nakon što su promašili jedanaesterce u finalu protiv Italije.

Nedavno interno policijsko izvješće je pokazalo kako su zločini iz mržnje povezani sa sportskim događajima u porastu posljednjih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.