LEGENDE

Semir Tuce iz Lucerna za “Avaz”: Vrijeme je za novi trofej ’Rođenih’

Nadam se da će nam se vratiti za sve nepravde koje su učinjene našem voljenom klubu – od 1992. do danas

Tuce: Krenulo nas je, a znate kako je to kod nas, kad stane, nikako da krene. Arhiv

Piše: G. Šumar

8.4.2022

Nekadašnjeg, legendarnog ljevokrilnog napadača Veleža Semira Tucea (58) obradovala je uvjerljiva pobjeda (4:0) „Rođenih“ protiv Tuzla Cityja, u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa BiH.


Rođendan velikana

Ipak, popularni mostarski klub već punih 36 godina čeka trofej, od 14. maja 1986. godine i beogradskog finala Kupa Maršala Tita protiv zagrebačkog Dinama (3:1). „Rođene“ su tada predvodili – uz Tucea, Sead Kajtaz, Vladimir Skočajić, Goran i Predrag Jurić, Nenad Bijedić... a na golu je bio karizmatični Vukašin Petranović.

- Vrijeme je za novi trofej „Rođenih“ u Kupu, rekao je Tuce u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Nadam se da će nam se vratiti za sve nepravde koje su učinjene našem voljenom klubu – od 1992. do danas. Zaslužili su to „Rođeni“, u godini kada ćemo proslaviti 100. rođendan našeg kluba. Inače, odlično smo otvorili sezonu u Evropi, pa su onda iz Saveza odlučili da nas zaustave, tako da je bilo sasvim normalno da dođe do male krize rezultata. I evo, ako Bog da, blizu smo cilja, mada se ne treba opuštati ni u revanšu u Tuzli.

„Rođene“ će u finalu, najvjerovatnije, čekati Sarajevo, koji i brani trofej osvajača Kupa BiH.

- Ni klub s Koševa ove sezone nije kao prije, mada u jednoj utakmici može biti svašta. Tu sekunde odlučuju... Šteta je što Bilino polje ne može primiti više od 12 hiljada gledalaca, jer bi na tu finalnu utakmicu došlo bar desetak hiljada naših navijača, kao prošlog ljeta na Grbavicu. U svakom slučaju, dobro je – prvo je Vaha Halilhodžić izborio plasman na Mundijal 2022, sad imamo Velež u finalu Kupa BiH.

 

Semir Tuce. Arhiva

Liga prvaka

Opet se Mostar izvuče, lagano. Krenulo nas je, a znate kako je to kod nas, kad stane, nikako da krene. Finale Kupa za 100. rođendan, opet je to nešto. Raja će ponovo živnuti – istakao je Mostarac.

Neizbježna tema je i završnica Lige prvaka.

- Iskreno, iznenadio me Real (Čelzi – Real 1:3 – op. a.). Nisam uopće razmišljao da oni mogu ostvariti ovakve rezultate u Ligi prvaka. Ove godine može biti svašta, nema ekipe da je izraziti favorit. I onakav Bajern izgubi od Viljareala (1:0)... Moj favorit je Mančester siti. Uz malo sreće, mislim da bi ove godine mogli otići do kraja. Igraju lijepo, ofanzivno... Zaslužili su da konačno odu na krov Evrope, mada ne treba otpisivati ni Real, ni Liverpul. To se posebno odnosi na „Redse“. Neka krene Manea i Salaha i eto ih opet u finalu, a tamo je sve moguće – zaključio je Tuce.

Prestao pušiti

Semir Tuce je 22. aprila prošle godine doživio srčani udar i odmah je bio podvrgnut operativnom zahvatu.

- Sada sam dobro... Hvala Bogu, više nisam imao nikakvih problema, da kucnem. Za mjesec-dva ima redovne preglede. Malo treniram kod kuće, hodam. Moram, jer sam dobio malo kilograma, nakon što sam prestao pušiti cigarete- rekao je Tuce i dodao:

- Čitav život sam pušio, od kad znam za sebe, a uskoro će godina kako nisam zapalio. Šta ću, ako želim dobro sebi, morao sam prestati pušiti.

Veliki jubilej

- Ove godine planiram ranije doći u Mostar, zbog proslave 100. rođendana našeg velikana koja je planirana za juni. Nadam se da ćemo tek veliki jubilej proslaviti uz trofej osvajača Kupa BiH, mada je i plasman u finale veliki uspjeh. Kada bi se to sve posložilo, trofej, 100. godina postojanja, to bi bila baš velika stvar – rekao je Tuce.

Velež je, podsjetimo, Kup Maršala Tita osvojio i 24. maja 1981. godine nakon pobjede nad Željezničarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.