EURO WU-17

Milena Nikolić pred start Evropskog prvenstva: Budite ponosne što predstavljate BiH na velikom takmičenju

Igrati za reprezentaciju je prije svega velika čast, zato bi našim mladim "Zmajicama" poručila da budu ponosne na sebe što imaju priliku da nose dres naše države, jer mnoge djevojke nikad nisu imale priliku, rekla je kapitenka naše "A" selekcije

Milena Nikolić. NSBiH

Piše: G. Š.

23.4.2022

Kada dobijete privilegiju da po prvi put budete domaćin jednog velikog takmičenja pod okriljem UEFA, onda vodite računa o svakom detalju. Događaj kao što je Evropsko prvenstvo za kadetkinje, koje će se održati u Bosni i Hercegovini od 3. do 15. maja 2022. godine, zaslužuje najbolje moguće ambasadore, a ne postoji bolji izbor za tu ulogu od kapitena muške i ženske „A“ reprezentacije, Edina Džeke i Milene Nikolić.

Neka se bore i budu jedan tim

Milena Nikolić je svojim kvalitetom, požrtvovanošću i golovima često donosila radost na lica svih onih kojim je ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine u srcu. 

- Igrati za reprezentaciju je prije svega velika čast, zato bi našim mladim "Zmajicama" poručila da budu ponosne na sebe što imaju priliku da nose dres naše države, jer mnoge djevojke nikad nisu imale priliku. Pogotovo što će predstavljati našu državu na ovako jednom velikom takmičenju, te bez obzira na rezultat u svakom trenutku neka daju svoj maksumim. Neka se bore i budu jedan tim koji će svojim zalaganjem i trudom na najbolji mogući način predstaviti Bosnu i Hercegovinu, u šta ja nikako ne sumnjam, rekla je Milena Nikolić.

Kako su izgledali Vaši fudbalski počeci, da li si u prvim godinama mogla zamisliti da ćeš dostići do UEFA Lige prvaka i nastupa u Bundesligi? Da li tvoje iskustvo može pomoći mlađim fudbalerkama da ostvare svoje fudbalske snove?

„Ja bih rekla da mi se ostvarilo ono što sam oduvijek sanjala, ali kao da još nisam svjesna svega toga i smatram da fudbalu još uvijek dosta toga mogu da pružim. Nadam se da će mi se još neki od snova ostvariti prije završetka karijere. Svakako da moje iskustvo može dosta pomoći mlađim generacijama. I ne samo moje nego svih djevojaka koje igraju na visokom nivou i koje su nosioci igre naše reprezentacije. Jako mi je drago kad vidim da mlade igračice žele da rade na sebi, da uče i napreduju.

Šta za Vas znači dolazak UEFA WU-17 Eura u Bosnu i Hercegovinu, koliko je to bitno za mlade fudbalerke i koliko je to zapravo prilika za dalji razvoj ženskog fudbala u našoj zemlji?

- S obzirom na to da će ovo biti najveće sportsko takmičenje u našoj državi u organizaciji NS/FS BiH i krovne evropske kuće fudbala, za mene kao građanku i reprezentativku Bosne i Hercegovine je ovo jedan veliki uspjeh, kako za ženski, tako i za uopšteno fudbal u našoj državi. Sgurno da je ovo veliki iskorak u promociji ženskog fudbala u BiH i samim tim velika prilika da zajedno srušimo sve predrasude o djevojkama u fudbalu.

Kao ambasadorica turnira, možete li nam reći šta gosti i timovi učesnici mogu očekivati u Bosni i Hercegovini?

„Mogu da očekuju lijepu atmosferu, dobru zabavu i prije svega lijepo gostoprimstvo u svim gradovima u kojim će biti održan turnir.“

Nizozemke prve protivnice

Ženska U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine će 27. aprila početi pripreme za Evropsko prvenstvo koje će u maju biti održano u našoj zemlji. Reprezentativke će se okupiti u hotelu „Hercegovina“ na Ilidži i trenirat će u TK FK Sarajevo u Butmiru. Selektor Ilija Lucić je na pripreme pozvao sljedeće 24 igračice: Iman Dumanjić (SFK 2000 Sarajevo), Nejra Hejub (Emina), Aleksandra Panić (Spartak Banja Luka), Jelena Pavlinović (Iskra), Nina Brnić (Inter Posušje), Gloria Slišković (SFK 2000 Sarajevo), Ajla Balić (Vfl Bochum, Njemačka), Ivona Radošević (Lokomotiva), Tamara Blagojević (Radnik Bumerang), Dalal Bratović (SFK 2000 Sarajevo), Milica Jovanić (Radnik Bumerang), Lana Radulović (Radnik Bumerang), Una Rankić (Radnik Bumerang), Lamija Oštraković (Fortuna), Edina Avdić (FC Blau Weis, Austrija), Šejla Dedić (SGS Essen, Njemačka), Kristina Tekić (Radnik Bumerang), Tasneem Dizdarević (ECNL Scott Gallagher St. Louis, SAD), Ajla Građan (FC United Glenview, SAD), Janica Filipović (Široki Brijeg), Nina Pupić (Emina, Mostar), Helena Gavrilović (Hamburger SV, Njemačka), Ivona Benković (SC Dortelweil, Njemačka), Selena Simić (Hamburger SV, Njemačka).

Bh. kadetkinje će prvi meč na Euru odigrati sa Nizozemskom na Grbavici 3. maja u 20 sati, dok će se u drugom kolu sastati sa Danskom 6. maja u 14 sati (Trening centar u Zenici). U trećem kolu grupe A 9. maja u 14 sati na Grbavici protivnik ženskoj U-17 reprezentaciji BiH bit će Njemačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.