TERODE IGRAČ ODLUKE

Velika fešta u Gelzenkirhenu pred 60.000 navijača: Šalke ponovo u Bundesligi

Samo tri boda u derbiju protiv St. Paulija garantovala su timu iz Gelzenkirhena ovjeru jednog od prva dva mjesta

Veliki preokret za povratak u Bundesligu. Agencije

G. Š.

7.5.2022

Mnogi su Šalkeu predviđali dug i bolan boravak u Cvajti. Sveukupna situacija u i oko kluba nagovještavala je teške godine, međutim Šalke je uspio u čemu mnogi u Njemačkoj nisu - da se iz prvog pokušaja vrati u Bundesligu! Samo tri boda u derbiju protiv St. Paulija garantovala su timu iz Gelzenkirhena ovjeru jednog od prva dva mjesta. Ali imali su i "Gusari" svoju računicu, željeli su da se pitaju u posljednjem kolu... 

I dobro im je krenulo, prijetili su da pokvare već spremnu žurku na Feltins areni, imali su prednost od 2:0 na poluvremenu, da bi domaćin u spektakularnoj završnici uspio da okrene na 3:2 i pred više od 60.000 svojih navijača proslavi ulazak u viši rang. Veliki junak Šalkeove drugoligaške sezone je Simon Terode (34), sjajni veteran koji je prošlog ljeta stigao u Gelzenkirhen iz Hamburgera kao slobodan igrač. On je večeras bio vjesnik preokreta, postigao je prva dva gola i došao do kote 29. Na posljednjih šest mečevaje deset puta tresao mrežu i praktično sam povukao Kraljevsko plave ka eliti.

Terode će tako ponovo postati najbolji strijelac Cvajte, po četvrti put u karijeri (Bohum 2016, Štutgart 2017, Keln 2019), a treći put je uspio da izbori promociju u Bundesligu. Nedostaje mu samo još jedan pogodak da obori lični rekord po broju golova u jednoj sezoni i imat će priliku da ga sruši kroz sedam dana kada Šalke ide u Nirnberg da stavi tačku na ovu sezonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.