NAJVEĆA BH. UTAKMICA

Duel za prestiž: Sve što trebate znati o 146. vječitom derbiju

Sarajevo i Željezničar igraju meč bez rezultatskog značaja

S prošlog gradskog derbija. FK ŽELJEZNIČAR

A. V.

9.5.2022

Sarajevo i Željezničar će sutra u sklopu 30. kola m:tel Premijer lige BiH odigrati 146. takmičarski derbi. Iako oba tima u tekućoj sezoni igraju daleko ispod svog nivoa i renomea, ipak je to utakmica koja privlači najviše pažnje u bh. javnosti. 

Sutrašnji duel, za razliku od nekih ranijih, osim prestiža, neće imati većeg rezultatskog značaja. Ni Sarajevo, ni Željezničar nemaju izgledne šanse za plasman u evropska takmičenja preko prvenstva, ali će to svakako biti još jedna prilika za oba tima da poprave statistiku u međusobnim duelima.

U dosadašnjih 145 duela, plavi sa Grbavice su bili nešto uspješniji, ostvarivši 46 pobjeda, naspram 44 pobjede Sarajeva, dok je preostalih 55 mečeva završeno bez pobjednika. Detaljnije predstavljati statistiku gradskih derbija gotovo da i nije potrebno, jer su podaci poput prve utakmice, najveće pobjede ili najposjećenije utakmice opšte poznati, pa će u ovoj najavi malo detaljnije biti predstavljen historijat majskih derbija.

Derbiji u maju

Zanimljivo je da će ovo biti ukupno 24. duel sarajevskih rivala u mjesecu maju. Isto toliko derbija je odigrano u novembru mjesecu, pa se definitivno može reći da su mjeseci maj i novembar, mjeseci gradskih derbija. Interesantan je podatak da je od dosadašnja 23 derbija odigrana u petom mjesecu, njih čak 19 odigrano nakon stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, tj. da su se u bivšoj državi sarajevski rivali u maju sastali samo četiri puta.

Sarajevo je u dosadašnjim majskim derbijima bilo nešto uspješnije. Bordo timu je pripalo ukupno osam pobjeda, Željezničar je slavio dva puta manje, dok je preostalih devet utakmica završeno neriješenim rezultatom. Kada su u pitanju utakmice odigrane samo na stadionu Koševo, zanimljiv je podatak da Sarajevo još nikada nije doživjelo poraz u maju. U dosadašnjih 12 majskih derbija na Koševu, bordo tim je slavio sedam pobjeda, dok je preostalih pet mečeva završeno remijem.

Statistika igrača

Najviše nastupa za Sarajevo u duelima sa Željezničarom ima Faruk Ihtijarević, koji je bordo dres u gradskim derbijima nosio 22 puta, dok je najbolji strijelac Asim Ferhatović sa sedam postignutih pogodaka. Kada su u pitanju fudbaleri iz trenutnog igračkog kadra, najviše nastupa u gradskim derbijima ima Krste Velkoski, koji je sa 19 odigranih derbija na trećem mjestu ukupne liste fudbalera Sarajeva. Više nastupa od trenutno suspendovanog kapitena Sarajeva imaju jedino već pomenuti Ihtijarević (22) i Muhamed Alaim (21). Obzirom da makedonski internacionalac neće biti u sastavu za sutrašnju utakmicu sa Željezničarom, on neće imati priliku da dodatno popravi svoj skor na najvećoj utakmici bh. fudbala. Od igrača koji će konkurisati za sutrašnji meč, najviše nastupa imaju Amer Dupovac, Anel Hebibović i Mersudin Ahmetović. Sva trojica pomenutih igrača su 15 puta do sada igrali protiv Željezničara, te će u sutrašnjem meču imati priliku da upišu i svoj 16. nastup.

Kada su u pitanju strijelci iz trenutnog igračkog kadra, najefikasniji je upravo Ahmetović, sa pet postignutih pogodaka. Iskusni napadač Sarajeva je ujedno i treći najbolji strijelac bordo tima u gradskim derbijima, tako da će u sutrašnjem derbiju imati priliku da svoje ime dodatno zacementira u historiju gradskih derbija.

Trener Aleksandar Vasoski, kojem će sutrašnji derbi biti drugi na klupi Sarajeva, neće moći računati na mladog Tarika Ramića, koji je u prethodnom kolu dobio treći žuti karton, dok se u ekipu nakon odrađene suspenzije vraća Dal Varešanović.

Najveći derbi Premijer lige BiH se igra sa početkom u 20 sati, uz direktan TV prijenos na kanalu Arena Sport. Sutrašnji meč će po prvi put u karijeri suditi sarajevski sudija Admir Musić, a njemu će asistirati Amir Kadić i Emir Zahiragić, obojica iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.