ANTOLOGIJSKA UTAKMICA

Poseban dan za navijače Željezničara: Danas je "Zubandan"

Zubanović je u posljednjim sekundama pogodio protiv Sarajeva i donio titulu prvaka timu sa Grbavice

Zubanović: Zaobišao Dedića i poslao loptu u praznu mrežu. Arhiv

E. Ć.

5.6.2022

Na današnji dan prije 24 godine Željezničar je pobijedio Sarajevo u finalu plej-ofa za prvaka Bosne i Hercegovine. Junak plavih bio je Hadis Zubanović koji je pogodio u posljednjim sekundama meča i upisao se u historiju kluba.

Utakmica odigrana je na Koševu u jednoj sjajnoj atmosferi. Fudbaleri Sarajeva su prikazali bolju igru, međutim, bordo tim nije uspio pronaći put do mreže golmana Željezničara Adnana Guše. Napadalo je Sarajevo, a onda je u posljednjim trenucima meča uslijedila kontra "Plavih".

Pehlivanović je dobacio loptu do Sipovića, koji je uposlio Zubanovića, a ovaj zaobilazi golmana Dedića i šalje loptu u praznu mrežu za erupciju oduševljenja svih pristalica Željezničara. To je Želji bila prva poslijeratna titula prvaka, a od tog 5. juna 1998. godine, navijači Željezničara slave "Zubandan".

Podsjetimo, Sarajevo je nastupilo u sastavu: Dedić, Beganović, Hošić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić), dok su za Željezničar igrali: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.