IZAZVAO SKANDAL

Fetel naišao na osude iz svoje zemlje: Vozio biciklo ulicama Bakua i nosio majicu s porukom na ruskom

Vozač Aston Martina se vozio na biciklu, a na njemu je bila majica na kojoj je naslikan pozdrav uz riječi: "Prijatelji" i "Mir"

Fetel sa spornom majicom. TWITTER

M. K.

13.6.2022

Njemački vozač Formule 1, Sebastijan Fetel (Vettel), pojavio se u Bakuu tokom utrke za Veliku nagradu Azerbejdžana, u unikatnoj bijeloj majici na kojoj je ispisana poruka na ruskom.

Vozač Aston Martina se vozio na biciklu, a na njemu je bila majica na kojoj je naslikan pozdrav uz riječi: "Prijatelji" i "Mir", interesantno na ruskom jeziku.

U početku se činilo da njemački vozač želi ponovo na ovaj način podržati Ukrajince, ali njemački mediji dali su sasvim drugačiji pogled na ovu temu.


Kako navodi njemački "Bild", Vetelova majica trebala je naglasiti da su Rusi prijatelji Evrope, a ne njeni neprijatelji, a rat je zasluga samo Vladimira Putina. Time je želio istaknuti da ne treba osuđivati ruske građane, već samo predsjednika te zemlje.

Ruskim medijima nije trebalo dugo da iskoriste ovu priliku za širenje propagande, pa su naglasili da je Fetel htio kazati da su Rusi prijatelji Evrope bez obzira na krvavu agresiju te zemlje na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.