BH. INTERNACIONALCI

Fudbaler Fole Veldin Muharemović za "Avaz": Priželjkujem evropski duel s Borcem

Da je kojim slučajem ova utakmica bila prošle godine, sa ekipom koju smo imali šanse bi bile 50-50, smatra Lede

Lede već niz godina brani boje kluba iz Luksemburga. FC FOLA

Piše: M. K.

4.7.2022

Nekadašnji ljubimac "Hordi zla" i reprezentativac naše zemlje, Veldin Muharemović (37), nakon igranja u Sarajevu, Lokerenu,  Hazaru i Olimpiku, od 2016. godine brani boje Fole iz Luksemburga.

U razgovoru za portal "Avaza" u raji popularni Lede govorio je o nastupu u Konferencijskoj ligi gdje postoje velike šanse da se njegov klub sastave Borcem, zatim o FK Sarajevo, reprezentaciji...

Muharemović je u Foli doni ponudu da ostane kao igrač i trener U-23 tima još godinu dana.

- U razgovoru sa sportskim direktorom kluba odlučili smo da ostanem u klubu kao igrač i kao trener. Tako da sam na raspolaganju treneru kao igrač u slučaju potrebe da svojim iskustvom pomognem mladim igračima. Moj fokus će više biti trenerski, to jest da pripremim mlađe igrače koji imaju određeni kvalitet i koji su izašli iz juniora da ih narednu godinu pripremim dobro da budu što bliži kvalitetom prvom timu. Znači kao neka spona između prvog i drugog tima, kaže Muharemović.

- Konkretno vezano za Folu situacija je sljedeća, klub je skroz okrenuo sportski segment i odlučio se da krene ovu sezonu u projekat davanja šanse mladim igračima iz svoje akademije, sa nekolicinom iskusnijih koji će pomoći ovim mladim da stasaju za godinu dvije i da se na njih može računati duži niz godina. Znaci kvalitetom smo mnogo slabiji nego prošle godine, ali i finansijski, dodao je.

Dudić je zaslužio ovu priliku

U utakmici protiv Tre Penea iz San Marina u Konferencijskoj ligi, Veldin kaže:

- Favoriti smo protiv ekipe iz San Marina. Ali svakako i tu utakmicu moramo ozbiljno shvatiti i tek se nakon prolaza okrenuti utakmici protiv Borca. Naravno, meni bi bilo drago, ukoliko dođe do takvog slijeda događaja, pa da igramo u narednom pretkolu protiv Borca. Sigurno da bi se susreo sa nekim bivšim saigračima sa kojima sam nekada dijelio svlačionicu. Ali, o tom potom, u fudbalu je sve moguće, i ukoliko dođe do te utakmice Borac je sigurno favorit ove godine. Da je kojim slučajem ova utakmica bila prošle godine, sa ekipom koju smo imali šanse bi bile 50-50, smatra Lede.


Njegov bivši klub FK Sarajevo iza sebe ima sramotnu sezonu u kojoj nije uspjelo ni izboriti plasman na evropsku scenu, a kamoli osvojiti neki trofej.

U klub je nedavno stigla nova uprava, vlasnik, pojačanja.., a Muharemović o svemu kaže:

- Pratim svoje Sarajevo i u dobrim i lošim momentima, jer klub u kojem sam ostvario dječačke snove i koji mi je dao ime i prezime u daljoj karijeri moraš poštovati i boljeti. Svakako da želim svom Sarajevu samo najbolje, čujem se sa Suljićem s vremena na vrijeme, tako da znam da trenutno pušu neki pozitivni vjetrovi. Proteklu sezonu treba zaboraviti, prelazni tok je dobro odrađen, dovedena su neka provjerena imena, i trener Feđa Dudić koji je zaslužio ovu priliku. Svakako da svima želim puno sportske sreće i svakako uspjeha u svim takmičenjima, rekao nam je Muharemović.

Za repku se igra srcem

Osvrnuo se Lede i na reprezentaciju BiH koja u posljednje vrijeme u Ligi nacija igra bolje u odnosu na 2021. kada smo bili katastrofalni.

- Sve utakmice sam gledao u Ligi nacija, i imali su progresivan rezultatski uspjeh koji daje nadu da se možemo kvalifikovati u najkvalitetniju ligu nacija. Nadam se svakako još boljim igrama. Nije lako, mijenja se kompletna generacija, ali ono što bih podvukao je da se za repku zaista mora igrati srcem, i da bi trebali igrati samo najkvalitetniji, zaključio je Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.