BH. FUDBAL

Legendarni Nikola Nikić za "Avaz": Raduje me povratak asova u Želju, Petev je konačno napravio pametan potez

Prešao sam 100.000 km i svaki dan vozio oko 2 sata i 15 minuta. To je za Ginisovu knjigu. A ja vozač, možeš misliti.., priča Nikić

Uvijek dobro raspoloženi Nikić je sa igračima Bratstva imao sjajan odnos. FACEBOOK

Piše: M. K.

7.7.2022

Legenda FK Željezničar i nekadašnji selektor U21 selekcije BiH, Nikola Nikić, odnedavno nije više trener NK Bratstvo Gračanica, na čijoj je klupi sjedio od 2018. godine.

On je s čelnicima ovog prvoligaša, gdje je stekao status trenerske ikone, dogovorio sporazuman raskid ugovora, a u razgovoru za portal "Avaza" otkrio je i razloge tog poteza.

Osim Bratstva, uvijek raspoloženi i nasmijani Nikić govorio je o svojoj velikoj ljubavi Željezničaru, ali i o A-selekciji naše zemlje koja je ostvarila solidne rezultate u posljednjim mečevima.

- Ljudi me pitaju koji je razlog, a ja im kažem, svaki dan kad sam dolazio na trening, prelazio sam desetine kilometara putem koji i ne liči na put, i to vozeći drugom i trećom brzinom. Prešao sam 100.000 km i svaki dan vozio oko 2 sata i 15 minuta. To je za Ginisovu knjigu. A ja vozač, možeš misliti.., počeo je Nikić, uz svoj karakterističan smijeh, ovaj razgovor.

Menadžera više nego igrača

- Ne mogu reći da mi nije bilo ugodno u Gračanici, fin jedan narod, gradonačelnik koji živi za klub i koji se iznenadio dosta kad sam mu poslao poruku da neću više voditi ekipu jer sam pomalo umoran. Jedini razlog je taj umor koji se nakupio od konstantne vožnje u Gračanicu i nazad. A i sam posao po sebi, pogotovo u našim uslovima, malo je nezgodan, težak, možda je samo onaj rudarski teži. Jer, stotine menadžera je tu okolo, više ih je nego igrača. Stalno neki pritisci, nakupi se toga, priča Nikola.

Klub koji ga je proslavio, Željezničar, nedavno je održao skupštinu na kojoj je izabran i novi strateški partner, bh. biznismen u SAD-u, Edin Diglisić, a odmah su se pojavile i priče o povratku nekih Željinih legendi u klub.

Na Grbavicu se vratio i Edin Ćurić, nekadašnji fudbaler "Plavih", koji je sada preuzeo omladinski pogon, a spominje se i mogući povratak Mehmeda Baždarevića.

- Prije svega drago mi je što stvari u Želji sad idu tim tokom, znam za povratak Edina Ćurića, Ćura je moj stari drug. Tu su još neki nekadašnji igrači Želje, Mulalić, Alihodžić.., čujem i za mogući povratak Meše s kojim sam se baš čuo u vezi te teme. Velikim klubovima se dešava da ne izađu u Evropu, ali ovo sa Željom je baš otišlo predaleko, bez Evrope su evo već neko vrijeme, i prava je šteta što nisu evo ponovo izborili evropsko takmičenje. Mislim da će Željo već ove godine stati na noge i da će se vratiti u vrh tabele, kaže Nikić.

O mogućem povratku u klub, u bliskoj budućnosti, Nikić kaže:

- Ja uvijek na Grbavicu dolazim kao navijač. I nikad nisam ni otišao iz Želje. Dok je Misimović bio na čelu kluba govorio mi je "Nidžo, ako ima kakav talenat u Posavini, šalji ga ovamo". I to ću sada i raditi, rekao je Nikić.

Ne ide s trojicom u odbrani

Osvrnuo se Nikić i na A-selekciju naše zemlje koja je u posljednjim odigranim utakmicama pokazala mnogo bolje igre nego lani kada smo doživjeli fijasko.

- Ne bih želio da pametujem, ali vidi se sad, čim je selektor Petev promijenio na 4-3-3 taktiku odmah je krenulo na bolje. Čitava zemlja je vidjela da ne možemo igrati s trojicom nazad. Moraš imati bekove i to se pokazalo boljom opcijom. Stoperi su nam spori i ne možemo samo s njima igrati, bez bekova, rekao je Nikić na kraju razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.