PRIJELAZNI ROK

Biser Aston Vile na listi želja Barcelone

Prije samo godinu jedna od centralnih tema u evropskom fudbalu bilo je finansijko posrnuće katalonskog giganta, a on je već potrošio preko 100 miliona eura

Karni Čukvuemeka. Agencije

G. Š.

17.7.2022

Nakon potpisa Rafinje (Rafinha) i ozvaničenja transfera Roberta Levandovskog (Lewandowski), Barcelona našeg Miralema Pjanića će ovog ljeta probiti granicu od 100.000.000 eura. Prije samo godinu jedna od centralnih tema u evropskom fudbalu bilo je finansijko posrnuće katalonskog giganta. Barsi činjenica da je već izdvojeno 58.000.000 + 7.000.000 eura za Rafinju, te da će Leva biti plaćen sa bonusima ukupno 50.000.000, ne smeta da mjerka nimalo jeftine transfer mete.


Istek ugovora

Aston Vila u svojim redovima ima biser engleskog, a vrijeme će pokazati da li i evropskog fudbala. Karni Čukvuemeka (Carney Chukwuemeka) je eksplodirao na nedavno odigranom U-19 šampionatu Evrope. Postigao je tri, namjestio dva gola i bio autor pogotka koji je Gordom Albionu u 120. minutu donio krunu Starog kontinenta. 

Odjednom su pogledi širom liga petice bili usmjereni na Vila park, a klub iz Birmingema shvatio da mora brzo da presječe šta dalje, budući da vunderkindu ugovor ističe za godinu i da bi narednog ljeta mogao da ga izgubi bez ikakve zarade.

"Mundo deportivo" je najavio, a Fabricio Romano (Fabrizio) danas potvrdio da je Vila na kraju odredila cijenu za 18-godišnjeg centralnog veznjaka i da ona iznosti 23.500.000 eura. Ogroman novac za momka koji ima tek 16 seniorskih nastupa od kojih su izuzeci oni gdje se pojavio u startnoj postavi. Uz dužno poštovanje prema potencijalu koji Čukvuemeka neosporno posjeduje, ponovo se suočavamo sa dobro poznatom praksom engleskih klubova da "naduvavaju" cijene svojim igračima. 

Čukvuemeku Transfermarkt procjenjuje na 6.000.000, a Aston Vila u okolnostima u kojima igraču ističe ugovor za manje od 12 mjeseci, želi da ga proda četvorostruko skuplje.


Priliv svježeg novca

Žordi Krojf (Jordi), kao član Barceloninog sportskog sektora, dobio je od Mateua Alemanija odriješene ruke da pokuša da omekša Vilu, a Čukvuemeku privoli da dođe na Kamp Nou. Međutim, kako mladi Englez nije prioritet, djeluje da ćemo prvo morati da vidimo neki izlazni transfer i upliv svježeg novca, poput prodaje Memfisa Depaja (Memphis Depay), ili Frenkija De Jonga (Frenkie). U Barceloni razmišljaju da ga ukoliko dođe do potpisa momentalno proslijede na kaljenje u neki drugi evropski klub jer bi u prvoj sezoni teško dobio zadovoljavajuću minutažu. Ali čitav posao je na dugom štapu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.