KONFERENCIJSKA LIGA

Legenda bh. fudbala Mirsad Fazlagić za “Avaz”: Živimo u iluzijama

Nisam iznenađen ispadanjem bh. klubova, rekao je legendarni Fazlagić

Mirsad Fazlagić. Arhiva

Piše: G. Šumar

30.7.2022

Čak 11 fudbalskih klubova sa prostora bivše zajedničke države ispalo je u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, odnosno treće evropske lige


Krah regije

Od naših predstavnika, Velež je iznenađujuće ispao od malteškog Hamrun Spartansa, koji je ostvario obje pobjede (1:0, 1:0), dok Tuzla Sity i nije imala (pre)velike šanse protiv nizozemskog AZ Alkmara. Zrinjski je jedini bh. klub koji je ostao u Evropi, u 3. pretkolo Konferencijske lige. Podsjetimo, banjalučki Borac je eliminisan u 1. pretkolu od amatera sa Farskih Ostrva - od ekipe B-36...

Slovenci su doživjeli pravi debakl jer su im, kao i nama, već ispala tri predstavnika - Olimpija od rumunskog Sepsija, Koper od Vaduza (Lihtenštajn) i Mura od irskog Sent Patrika. Maribor je jedini preostali slovenački klub u evropskim takmičenjima, koji će igrati u trećem kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Radnički iz Niša je šokantno ispao u duelu sa malteškim Gzireom, iako je čak tri puta vodio... Čukarički je prošao dalje, a Crvena zvezda i Partizan tek treba da krenu na svoj evropski put.

Od hrvatskih klubova ispali su Osijek i Rijeka, koju je švedskog Đurgarden na Rujevici pobijedio sa 2:1, a u revanšu je bilo 2:0. Osiječani su morali potpisati kapitulaciju protiv kazahstanskog Kizližara, iako su u prvoj utakmici - u gostima, pobijedili 2:1. Kazahstanci su, naime, u Gradskom vrtu pobijedili 2:0... Hrvate će u Konferencijskoj ligi sada predstavljati samo Hajduk, a zagrebački Dinamo će igrati treće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka.

Brejdablik s Islanda izbacio je crnogorsku Budućnost, a Sutjeska iz Nikšića ispala je od KI-ja, kluba s Farskih Ostrva pa su svi crnogorski klubovi završili s Evropom.


Velež je ove godine razočarao bh. javnost. FK Velež

Nisam iznenađen

Makedonija GP očekivano je izgubila od CSKA iz Sofije, ali Makedonci i dalje imaju dva predstavnika u UEFA takmičenjima - Škupi u Ligi Evrope i Škendiju u Ligi konferencija.

- Nisam iznenađen ispadanjem bh. klubova, rekao je legendarni Mirsad Fazlagić (79) za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Kada napravimo analizu od koga ispadaju naši klubovi, činjenica je da nas nisu izbacili samo predstavnici Gibraltara i Lihtenštajna. Sve ostale ekipe su nas izbacivale – konstatuje Fazlagić.

Nekadašnji kapiten, ali i trener reprezentacije Jugoslavije i FK Sarajevo, istakao je:

- Mislim da mi još živimo u iluzijama, odnosno u vremenu kada je Prva liga bivše Jugoslavija - po kvalitetu, bila na petom mjestu u Evropi. Mi smo kao vječiti talenti, ali drugi ulažu i napreduju. Jedan mali Island pravi čuda u fudbalu i rukometu, a sada se u fudbalu bude i Maltežani, Farski Otoci, i svi ostali. Oni mnogo više ulažu od nas i mnogo brže napreduju – zaključio je Fazlagić.


Država ne vodi računa o sportu

- Kod nas se, ne samo u fudbal, nego i u cjelokupan sport, malte ne, ništa ne ulaže, rekao je Fazlagić i dodao:

- Zar Vijeće ministara BiH treba organizovati hitnu sjednicu kako bi naše najbolje košarkašice otišle na Svjetsko prvenstvo u Australiju, odnosno košarkaši na Eurobasket.

Ili da bh. dijaspora skuplja novac za nastup na velikim takmičenjima.

- To sve pokazuje koliko se vodi računa o bh. sportu, ogorčen je Fazlagić, ali i svi ljubitelji sporta u našoj domovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.