LIGA PRVAKA

Može li Ferencvaroš osvojiti Baku: Domaći teren najveće uporište Karabaga

Azerbejdžanski prvak je u uvodne dvije runde kvalifikacija posebno skrenuo pažnju na sebe, pošto je eliminisao Leh iz Poznanja i Cirih

Ćivić (u sredini): Teža ispit za Ferencvaroš. Arhiva

Piše: G. Š.

3.8.2022

Već sada je jasno da će Karabag i Ferencvaroš naših Adnana Kovačevića, Eldara Ćivića, Stjepana Lončara i Muhameda Bešića sigurno doći do grupne faze u Evropi. Ipak, još nije konačno razjašnjeno da li će dva državna prvaka u Ligu šampiona, Ligu Evrope ili "samo" trećerazrednu Ligu konferencije.


Opasni pred domaćom publikom

Azerbejdžanski prvak je u uvodne dvije runde kvalifikacija posebno skrenuo pažnju na sebe, pošto je eliminisao Leh iz Poznanja i Cirih. Odgovarajući nastupi pred domaćom publikom su svakako jedan od glavnih razloga zašto se ekipa Gurbana Gurbanova ponovo kotira kao favorit. Međutim, ne treba potcijeniti ni goste iz Mađarske. Pogotovo ne poslije impresivne pobjede u gostima protiv Slovana iz Bratislave od 4:1 u prethodnoj rundi, što je omogućilo sastavu Stanislava Čerčesova da osigura ulaznicu u treće kolo kvalifikacija.

Od preostalih klubova u pretposljednjoj fazi borbe za Ligu šampiona Karabag je sigurno jedan od najvećih autsajdera. Ova teza se prvenstveno zasniva na niskoj tržišnoj vrijednosti sastava, koja ukupno ne prelazi ni 15 miliona eura. Brazilski ofanzivac Kadi i marokansko krilo Zubir jedina su dva profesionalca koji mogu da se pohvale sedmocifrenoj tržišnoj vrijednosti. Crnogorski internacionalci i nekadašnji aduti Crvene zvezde i Partizana Marko Vešović i Marko Janković, prema procjenama pomenutog sajta vrijede 700.000, odnosno 350.000 eura.

Izabranici trenera Gurbanova su u prva dva kola kvalifikacija uspjeli da dokažu da su to često samo subjektivni brojevi. Konjanici su startovali kao autsajderi protiv poljskog šampiona Leha iz Poznanja i potom Ciriha, ali su na kraju pobijedili. U oba slučaja, klub koji je porijeklom iz regiona Karabaha, ali ima sjedište u Bakuu od 1993. godine, postavlja kamen temeljac za napredak pred domaćom publikom. Jedanaestostruki šampion Azerbejdžana pobijedio je Leh sa 5:1 na svom terenu, ispravivši poraz od 0:1 iz prve utakmice. Protiv FCZ-a trenera Franka Fode, Karabag je imao 3:2 poslije 90 minuta u Bakuu, a potom je u revanšu odigrao 2:2.

Prvi pravi test

Osam golova u dvije utakmice kod kuće djeluje obećavajuće, ali osim toga Leh i Cirih su slabo startali sezonu na nacionalnom nivou. Ferencvaroš se stoga može opisati kao drugačiji kalibar i prvi pravi test. 

Može da se ispostavi i da će nedostatak utakmica - liga u Azerbejdžanu počinje tek sledećeg vikenda, imati negativan uticaj.

Kladionica Mozzart na pobjedu domaćina daje kvotu 2.25. Pogledakte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.