PRIJELAZNI ROK

Mančester siti predstavio peto pojačanje

Mladi Španac je došao u transferu teškom 11.000.000 eura i popunit će mjesto Oleksandra Zinčenka

Serhio Gomez. Manchester City

G. Š.

16.8.2022

Izgubio je Mančester siti bitku sa Čelzijem za Marka Kukurelju (Marc Cucurella) pa je pitanje lijevog beka riješio jeftinijom opcijom. Danas je četvorogodišnji ugovor sa "Građanima" potpisao španski lijevi bek Serhio Gomez (Sergio - 21) iz Anderlehta.

Rezervna opcija

Mladi Španac je došao u transferu teškom 11.000.000 eura i popunit će mjesto Oleksandra Zinčenka (Zinchenko) koji je nedavno prešao u Arsenal. Izvjesno je da će uz lijevu aut liniju biti alternativa za Žoaoa Kansela (Joao Cancelo) koji je prvi izbor Pepa Gvardiole (Guardiola) za tu poziciju, iako je on nominalno desni bek.

Gomezova karijera je imala jako zanimljiv put. Ponikao je u Espanjolu iz kojeg ga je ako 15-godišnjaka uzeo gradski rival Barcelona. Prošao je školu u La Masiji, ali nije došao do prvog tima i kada je postao punoljetan, prešao je u Borusiju Dortmund. Bio je suviše mlad za neku ozbiljniju ulogu u Dortmundu, upisao samo tri meča za prvi tim i uglavnom igrao za rezerve pa je poslije godinu pozajmljen Ueski.

Tamo se u dvije sezone afirmisao kao prvotimac. Odigrao je skoro 60 utakmica i prošlog ljeta ga je Borusija prodala Anderlehtu za 1.500.000 eura. U Belgiji je ostavio fenomenalan utisak, bio igrač sezone u klubu i na 50 utakmica postigao sedam golova, uz čak 15 asistencija. Samo jedna sezona mu je bilo dovoljna da mu se vrijednost na fudbalskom tržištu multiplicira i da skrene pažnju Mančester sitija.


Preporuka Kompanija

Gvardiola je znao za njega još iz mlađih kategorija Barcelone, a sve najbolje o Gomezu je bivšem klubu rekao i nekadašnji kapiten Vensan Kompani (Vincent Kompany) koji ga je trenirao u Briselu prethodne sezone. Anderleht je dobio ono što je tražio, zaradio mnogo više od onog što je uložio i Španac je danas zadužio dres sa brojem 21 koji je nekada nosio njegov slavni zemljak David Silva.

Podsetimo, prije njega su "Građane" pojačali Erling Haland (Haaland), Kalvin Filips (Kalvin Phillips), Hulijan Alvarez (Julian) i Štefan Ortega (Stefan).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.