HAOS U ARGENTINI

Preminuo jedan navijač: Utakmica prekinuta u 9. minuti

Zbog velikih nereda ispred stadiona, policija je gumenim mecima i suzavcem rastjerala navijače koji su pokušali ući na već pun stadion

Ispred stadiona je bilo oko 10.000 navijača, a većina njih bila je bez ulaznica. Screenshot

G. Š.

7.10.2022

Jedan navijač je preminuo u huliganskim neredima u La Plati tokom utakmice argentinskog nogometnog prvenstva između Gimnasija La Plate i Boka Juniorsa koja je prekinuta u 9. minuti. Naime, zbog velikih nereda ispred stadiona, policija je gumenim mecima i suzavcem rastjerala navijače koji su pokušali ući na već pun stadion.


Policija bacila suzavac

Ispred stadiona je bilo oko 10.000 navijača, a većina njih bila je bez ulaznica. Policija je u jednom trenutku bacila suzavac koji se proširio i po tribinama, pa je dio navijača utrčao na teren kako bi došli do zraka, zbog čega je utakmica prekinuta.

- Vazduh je bio pun suzavca i nije se moglo normalno disati. Situacija je izmakla kontroli i više nije bilo garancije sigurnosti, rekao je sudije utakmice Hernan Mastrangelo.


Potvrđena smrt

Prema lokalnim medijima, nekoliko desetina gledalaca je odvezeno u bolnicu zbog djelovanja suzavca. Gumenim metkom pogođen je i snimatelj sportskog kanala, a jedna je osoba preminula od zastoja srca.

- Mogu potvrditi da je 57-godišnji muškarac umro od zastoja srca, rekao je Serhio Berni (Sergio), ministar sigurnosti pokrajine Buenos Aires.

Četiri kola prije kraja prvenstva Gimnasija je na šestom mjestu argentinskog prvenstva sa 37 bodova, Boka je druga sa 42 boda, a na vrhu tabele je Atletiko Tukman sa 44 boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.