REPREZENTATIVCI

Amar Dedić za "Avaz": Nije jednostavno doći s posudbe i igrati Ligu prvaka

Želim da nastavim ovako i budem još bolji, poručio je desni bek Salzburga

Dedić: Zaslužili smo biti na prvom mjestu. RED BULL SALZBURG

Piše: A. Vatreš

11.10.2022

Jedno je od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka je Salzburg bh. reprezentativca Amara Dedića (20).

Teška grupa

U izuzetno teškoj grupi E s ekipama Milana, Čelzija i Dinamo Zagreba, austrijski prvak je poslije tri odigrana kola bez poraza i prvi u grupi s pet osvojenih bodova.

Prvo je kod kuće remizirao s Milanom (1:1), potom u gostima uzeo bod Čelziju (1:1), da bi do prve pobjede došao prošle sedmice na domaćem terenu protiv Dinama (1:0). To je epilog kakvom se na Red Bull Areni uoči početka takmičenja sigurno niko nije nadao.

- Kada pogledate grupu, kakve su ekipe tu, naravno da nismo očekivali da će biti ovako, da budemo neporaženi i na prvom mjestu poslije tri odigrane utakmice. Međutim, mislim da smo to zaslužili i pravo nam je drago što je tako. Ali nije još gotovo. Imamo još utakmica da odigramo – rekao je na Dedić za “Dnevni avaz”.

Dedić: Jedan od najboljih pojedinaca Salzburga. RED BULL SALZBURG

Njega i njegove saigrače večeras (21 sat) očekuje možda i ključna utakmica, ponovo protiv Dinama, ali ovaj put na Maksimiru.

- S pobjedom ovdje bila bi odlična situacija po nas. Približili bi se nokaut fazi, ali to ne bi značilo da je kraj. Imamo dva velikana (Milan i Čelzi op. a.) u grupi, tako da moramo igrati do samog kraja i dati sve od sebe – smatra Dedić.

On je ove sezone jedan od najboljih pojedinaca Salzburga, a tako je bilo i u utakmicama Lige prvaka. Priznanje za sjajne igre došlo je u vidu klupske nagrade za igrača mjeseca septembra.

Vrtoglavi uspon

Taj vrtoglavi uspon koji mu se desio za vrlo kratko vrijeme nije ga dao omesti.

- Iskreno, nisam puno razmišljao o tim stvarima. Samo sam radio ono što je do mene na terenu, da obavljam svoj posao i što više napredujem. Imao sam tu želju iako je sve nekako prebrzo išlo. S posudbe doći ovamo i igrati Ligu prvaka nije jednostavno. Dobro sam to odradio do sad, ali ne znači da sam zadovoljan. Želim da nastavim ovako i budem još bolji – kazao je Dedić.

Dedić: Jedva čekam da počnu kvalifikacije. FUDBALSKI SAVEZ BiH

Prokomentirao je Dedić i grupu BiH u kvalifikacijama za EURO 2024, gdje će "Zmajevi" igrati protiv Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.

- Imamo realne šanse. Normalno, tu je Portugal favorit i to se zna. Oni su veoma jaka fudbalska nacija. Ovo ostalo je, po mom mišljenju, tu negdje. Nema sumnje da ćemo dati sve od sebe. Ja iskreno jedva čekam da počnu kvalifikacije. Nadam se uspjehu i vjerujem u njega – poručio je Dedić.

Derbi sa Šturmom

Salzburg je u Bundesligi vodeći nakon 11 odigranih kola s dva boda više od svog glavnog konkurenta Šturma iz Graca.

Upravo će s njim narednog vikenda odmjeriti snage u međusobnom duelu.

- Igramo derbi kod nas kući i nema sumnje da će to biti jaka utakmica – poručio je Dedić, koji sa Salzburgom cilja na titulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.