STRUČNJACI

Vahid Halilhodžić za “Avaz”: Ne znam hoću li gledati Mundijal

Kolašinac se prepao šanse, analizira naš proslavljeni fudbalski stručnjak

Halilhodžić: Čelzi se vraća, ali to još nije to. FIFA

Piše: G. Šumar

3.11.2022

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (70) i dalje odmara u krugu porodice na svojoj pariskoj adresi, gdje je ispratio i posljednje kolo grupne faze Lige prvaka.


Strašna prilika

- Nisam gledao samo jednu utakmicu u direktnom prijenosu, nego sam prebacivao kanale lijevo-desno, rekao je legendarni Vaha u razgovoru za „Avaz“ i dodao:

- Gledao sam malo Liverpul – Napoli 2:0, a najviše Olimpik Marsej – Totenhem 1:2...

Naš reprezentativac iz Marseja Sead Kolašinac, koji je u igru ušao u 73. minuti, u finišu meča - kod rezultata 1:1, promašio je odličnu šansu za vodstvo i eventualni trijumf, koji bi njegovom timu donio plasman u nokaut-fazu Lige prvaka.

- Imao je strašnu priliku za postizanje gola. Mislim da se prepao šanse u koju je ušao... No, tako to biva kad se u takvoj situaciji nađe igrač koji nije navikao da bude u njoj. Šteta, imali su ih u drugom poluvremenu... Ma Totenhem je došao da igra na neriješeno, a kada je počeo da gubi (od 45+2 minute – op. a.) (pre)okrenuli su malo igru. Imali su više loptu u nogama, željeli su da izjednače... I onda je na kraju došla do izražaja malo naivnost Marseja. Sa remijem, kao trećeplasirani tim, imali su osiguranu Evropu, a onda su u sudijskoj nadoknadi primili gol. Malo neiskustvo, malo naivnost, malo želje, jer tamo je strahoviti pritisak - analizira Halilhodžić.

Navijači Marseja, naglašava, u finišu meča su tražili pobjedu.

- Jednostavno, izgorjeli su u toj želji. Na takvim nivoima to se skupo plaća, konstatira naš fudbalski stručnjak.


Vahid Halilhodžić. Društvene mreže

Prvi plan

Iako je još rano za prognoze, nekoliko timova je već istaklo kandidaturu za pohod na vrh Evrope.

- Bajern, Mančester siti, Napoli, iako nema neka zvučna imena, Liverpul i normalno PSG, to su neke ekipe koje su u prvom planu. Sumnjam da Real u ovoj sezoni može napraviti podvig i opet otići do kraja. Čelzi se vraća, ali to još nije to – daleko je to od onoga što su imali prije godinu i po...

S druge strane, veliko – neprijatno iznenađenje je Barcelona, koja se traži već dugo. Vidite kako je to u fudbalu kad dođe do smjene, treba malo više vremena da se sve to stabilizira, da se napravi neki nivo. Nije to lako, iako imaš mogućnost da dovedeš dobre igrače. Za formiranje dobrog sportskog kolektiva treba izvjesno vrijeme. A svi su malo nestrpljivi. Normalno, tu su odmah i kritike. To je tako... Također, u krizi igre i rezultata je Atletiko Madrid. Ne znam šta se tamo sve dešava... – zaključio je Halilhodžić

Posvećen privatnim obavezama i porodici

Halilhodžić svakodnevno dobiva razne ponude za nastavak trenerske karijere. Kako kaže, ne zna više ni ko sve zove – iz raznih krajeva svijeta, ali je odlučio da do januara neće prihvatiti nijednu ponudu.

- Trenutno sam posvećen privatnim obavezama, porodici. Pokušavam da shvatim šta mi se to desilo u Maroku (otkaz nakon plasmana na Mundijal 2022. – op. a.). Pokušavam da to shvatim kao normalno, ali teško je to, posebno u ovom momentu. Često me zovu novinari, pitaju... A ja čak ne volim ni da komentarišem predstojeći Mundijal. Mnogi me pozivaju da za njih komentarišem Svjetsko prvenstvo 2022, ali ne znam ni hoću li ga i gledati. Sve to oko Maroka mi je palo malo teže, ali to je tako. Život je takav. To je moja historija koja nije baš uvijek ružičasta – rekao je Halilhodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.