EKSKLUZIVNO

Vladimir Petković za "Avaz”: Čekam najbolju ponudu i koncentrišem se na Svjetsko prvenstvo

Očekujem velika iznenađenja već u prvom kolu nokaut-faze Lige prvaka, a možda i duele prestižnih klubova

Petković: Kolašinac je mogao biti bog u Marseju. Fudbalski savez Švicarske

Piše: G. Šumar

4.11.2022

Naš fudbalski stručnjak sa švicarskom adresom, Sarajlija Vladimir Petković (59) u razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentarisao je rasplet u Ligi prvaka.


Sve i ništa

- Kao i obično, odgledao sam skoro sve utakmice posljednjeg kola Lige prvaka – bar u skraćenom snimku, rekao je Petković, te dodao:

- Uglavnom, vrtio sam s kanala na kanal...

U posljednjem kolu nije bilo iznenađenja.

- Ništa posebno. Možda je „iznenađenje“ da je Olimpik Marsej ostao bez evropskog proljeća, jer su do 87. minute imali sve, a onda je u sudijskoj nadoknadi vremena izgubio sve. Vidjeli ste i onu šansu Seada Kolašinca u finišu utakmice (kod 1:1 – op.a.)... Ali, to su momenti, tu se vidi koliko malo odlučuje o sudbini jednog kluba, ekipe ili pojedinca. Da je postigao gol bio bi bog u Marseju, ali to je fudbal – istakao je nekadašnji trener Belincone, Anja, Lugana, Jang Bojsa, Samsunspora, Siona, Lacija, Bordoa, ali i selektor reprezentacije Švicarske.

U razgovoru s nekadašnjim fudbalerom Sarajeva analizirali smo i odlične partije Amara Dedića (20), koji je ove iskočio izbio u prvi plan, kako u našem državnom timu, tako i RB Salzburgu..

- Dobro je što igra standardno, stalno... Za tu djecu je najvažnije da skupljaju iskustva, a ta međunarodona su jako bitna. Salzburg je imao i sreće i znanja da ostaje u Evropi, tako da je pred sobom imao još bar dvije, a možda i više međunarodnih utakmica, analizira Petković.

Žrijeb osminu finala Lige prvaka na programu je u ponedjeljak od 12 sati u Nionu. Nosioci su Porto, Bajern, Čelzi, Mančester siti, Napoli, Totenhem, Real Madrid i Benfika, a nenosioci: Borusija Dortmund, Briž, Inter, Liverpul, Ajntraht, RB Lajpcig, Pari Sen Žermen i Milan. Prve utakmice osmine finala igrat će se 14. i 15. februara, te 21. i 22. februara 2023. Revanš utakmice igrat će se 7. i 8. marta, te 14. i 15. marta.

- Bit će interesantno, i kvalitetno. Svi se sad nadaju da bi mogli dobiti malo lakšeg protivnika, i iz prve i iz druge grupe. Međutim, u prvoj grupi je naprimjer Benfika, a u drugoj Liverpul i PSG. Očekujem velika iznenađenja već u prvom kolu nokaut faze, a možda i duele prestižnih klubova – konstatuje Petković.


Real je uvijek otvoreno pitanje

Na pitanje ko je vaš ovogodišnji favorit u Ligi prvaka, s obzirom na to da je Vahid Halilhodžić u jučerašnjem razgovoru za „Avaz“ izjavio da branioca trofeja – Real Madrid, ne vidi ponovo na tronu, Petković je odgovorio da je još rano za prognoze:

- Real je uvijek – tako da kažem, otvoreno pitanje, jer oni imaju i to iskustvo, i snagu da u svakom trenutku mogu pobijediti svakoga. A sad dolazi nokaut faza u kojoj sigurno prednost imaju ekipe koje drugu utakmicu igraju kod kuće.

Ali, ni za koga bih garantovao da 100 posto može proći osminu finala, ni za PSG, ni za bilo koju drugu ekipu koja je favorit na papiru – zaključio je Sarajlija.

Nastavak karijere

Sarajlija je bez angažmana od 7. februara ove godine, kada je napustio klupu Bordoa.

- Odmaram, čekam najbolju ponudu i koncentrišem se na Svjetsko prvenstvo, kratko je odgovorio naš fudbalski stručnjak, koji nije želio razgovarati ni o trenutnim ponudama, ni o špekulacijama medija.

Vladimir Petković. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.