12 KAMERA NA STADIONU

VAR odluke o ofsajdima na Svjetskom prvenstvu brže nego uobičajeno

Ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo, rekao je Kolina

VAR soba. FIFA

Piše: A. K.

19.11.2022

VAR odluke o ofsajdima bit će brže i tačnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine, rekao je u petak šef sudaca Pjerluiđi Kolina (Pierluigi Collina).

- Poluautomatska tehnologija ofsajda odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sistemu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.


Slanje podataka

- To nam daje mogućnost da budemo brži i tačniji u smislu odluka o ofsajdima - rekao je Kolina novinarima na brifingu uoči turnira.

Ipak, dodao je da činjenica da će biti brži ne znači da će imati trenutnu procjenu ofsajda. 

- Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo. Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice - rekao je.

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 tačaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.


Već isprobana

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

- Analizirali smo podatke i ishod je bio vrlo pozitivan, rekao je Johannes Holzmueller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije.

Kazao je da će prijašnja tehnologija ofsajda biti dostupna u Kataru, ali samo kao rezerva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.