OTVORIO SE

Predsjednik FIFA-e: Ja sam i Arap i migrant i gay, a ovo dijeljenje lekcija od Zapada je licemjerje

Kao dijete su me maltretirali jer sam imao crvenu kosu i pjegice, plus sam bio Talijan, izjavio je Infantino

Infantino: Moralne lekcije. AP Photo / Abbie Parr

A. O.

19.11.2022

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni Infantino) branio je organizatore nadolazećeg Svjetskog prvenstva.

Katar, domaćin Svjetskog prvenstva koje počinje sutra, na udaru je svjetske javnosti zbog kršenja ljudskih prava.

- Čuli smo puno, puno lekcija od nekih Evropljana i zapadnog svijeta. Mislim da bismo se za ono što smo mi Evropljani radili zadnjih 3.000 godina trebali izvinjavati narednih 3.000 godina. Tek tad bismo mogli početi dijeliti moralne lekcije ljudima - rekao je Infantino.


"Nemojte optuživati"

- Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant. A nisam ni Kataranin, ni Arapin, ni Afrikanac, ni homoseksualac ni invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji - rekao je Infantino pa otkrio:

- Kao dijete su me maltretirali jer sam imao crvenu kosu i pjegice, plus sam bio Talijan. Zamislite?! Što onda radiš? Pokušaš stvarati prijateljstva. Nemojte optuživati, svađati se, vrijeđati... Počnite nešto raditi da se to promijeni - kazao je. 


Svi dobrodošli

Ova presica Infantina dolazi dan nakon što su Katarani zabranili prodaju alkohola na stadionima i zbog toga se našli na udaru javnosti i ljutitih navijača.

- Katarski organizatori su potvrdili da su ovdje svi dobrodošli. Ako jedna osoba tvrdi drugačije, to nije mišljenje zemlje i organizatora. Izvještavanje medija i kritike su dvostruki standardi... A ovo dijeljenje lekcija je licemjerje - izjavio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.