SVJETSKO PRVENSTVO

Safet Sušić za "Avaz": Moja dva velika favorita su Brazil i Njemačka, ne vidim Francuze ponovo na tronu

Hrvati će bez problema proći prvi krug. Švicarska i Srbija će se, vjerovatno, boriti za to drugo mjesto u grupi

Sušić: Belgija, Hrvatska, Portugal, Nizozemska su favoriti iz sjene. Akhisarspor

Piše: G. Šumar

20.11.2022

Legendarni Safet Sušić (67), jedini selektor našeg državnog tima koji je „Zmajeve“ odveo na jedno veliko takmičenje – Mundijal 2014. u Brazilu, smatra da će Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru osvojiti jedna od ekipa koje su već bile na krovu svijeta.

- Ne vidim neku drugu reprezentaciju da može otići do kraja - rekao nam je Pape i dodao:

- Moralo bi se desiti veliko iznenađenje pa da prvak ne bude Španija, Francuska, Njemačka, Brazil ili Argentina, Njemačka, iako, naprimjer, jedna Belgija, Hrvatska, Portugal, Nizozemska nisu daleko od spomenutih favorita. Ipak, mislim da će Mundijal u Kataru osvojiti neko od pet favorita.


Odbrana trona

Francuska brani tron, a s obzirom na to da živite u Parizu, najbolje poznajete „Trikolore“. Mogu li oslabljeni Francuzi ponovo otići do kraja, kao na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji?

- Otpala su im tri igrača koja su trebala biti standardna – Pol Pogba (Paul), N'Golo Kante i Presnel Kimpembe, tako da više šansi dajem Španiji, Njemačkoj, Brazilu i Argentini. Također, ima i neka tradicija od 1962. godine – da nikada ista selekcija nije dva puta zaredom bila prvak svijeta.


Modrić i Piksi

Šta u Kataru mogu napraviti naše istočne i zapadne komšije – reprezentacije Srbije i Hrvatske?

- Hrvatska ima dosta igrača s prošlog Svjetskog prvenstva, gdje su bili viceprvaci. To je, sigurno, reprezentacija na koju treba ozbiljno računati. Da li ponovo mogu doći do finala, ne znam. Ipak, Luka Modrić, bez obzira na to što je u velikoj formi, sada je stariji četiri godine i na zalasku karijere. 

Mislim da će Hrvati bez problema proći prvi krug, jer, osim Belgije, ne vjerujem da im Kanada i Maroko mogu napraviti probleme. Kanađane ne poznajem, ali ne vjerujem da su oni na hrvatskom nivou. Isto važi i za Maroko.

Što se tiče Srbije, oni prvo imaju super selektora (Dragan Stojković Piksi, op. a.). Piksi je napravio veliki posao s njima, ali naše istočne komšije imaju vrlo tešku grupu. Ako prođu Brazil, Švicarsku i Kamerun, ko zna šta se kasnije može dogoditi, odnosno dokle mogu dogurati. 

U svakom slučaju, neće biti lako biti drugi u toj grupi, iako Kamerun više nije tim kao što je nekad bio. No, Švicarska je ipak bila prva u kvalifikacionoj grupi, prije Italije. Švica i Srbija će se, vjerovatno, boriti za to drugo mjesto u grupi. A Brazil je, kako sam to već rekao, jedan od favorita za osvajanje titule - zaključio je legendarni Sušić.



Senegal i Danska

Može li u Kataru iznenaditi neka od reprezentacija iz Afrike – naprimjer, Senegal, koji je prvak Afrike, ili...?

- Ne znam, nisam siguran - rekao je Pape i dodao:

- Barem po meni, jedna od reprezentacija na koju ozbiljno treba obratiti pažnju je Danska. Gledao sam ih i analizirao, nemaju nekih izrazitih zvijezda, ali imaju na svakom mjestu dobre igrače i jak tim. Disciplinirani su, ozbiljni... Ako neko može iznenaditi u Katru, onda su to Danci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.