TEŠKA MATEMATIKA

Šta Srbiji treba za prolaz: Oči uprte u Brazilce

Srbija poslije dva kola ima samo jedan bod kao i Kamerun dok Švicarska i Brazil imaju po tri i igraju međusobni meč od 17 sati

Reprezentacija Srbije na šokantan način je ispustila prednost protiv Kameruna od 3:1. Anadolija

A. Č.

28.11.2022

Reprezentacija Srbije na šokantan način je ispustila prednost protiv Kameruna od 3:1 i osvojila samo bod u meču drugog kola. 

To je značajno zakomplikovalo situaciju Srbije koja sada zavisi i od drugih rezultata.

Srbija poslije dva kola ima samo jedan bod kao i Kamerun dok Švicarska i Brazil imaju po tri i igraju međusobni meč od 17 sati.

Prvi kriterij za određivanje plasmana je gol razlika, pa zatim broj datih golova, međusobni susret i broj crvenih i žutih kartona.

Scenario 1 – Pobjeda Brazila protiv Švicarske

U ovom trenutku, reprezentaciji Srbije najviše odgovara pobjeda Brazila jer sa Švicarcima imaju meč u posljednjem kolu.

U tom scenariju, Srbija bi pretekla Švicarsku pobjedom u trećem kolu. Tada bi se gledao i meč Brazila i Kameruna. U slučaju da Kamerunci izgube ili odigraju nerješeno, sve bi bilo jasno i Srbija bi išla dalje.

U slučaju da Kamerun pobijedi Brazil, odlučivala bi gol razlika. Srbija trenutno ima gol razliku 3:5, a Kamerun 3:4, i Srbija bi morala ostvariti pobjedu sa dva gola više od Kameruna za prolaz ili sa jednim više uz više datih golova.


Scenario 2 - Remi Brazila i Švicaraca

U tom slučaju, Brazil i Švicarska bi imali po četiri boda i stvari bi se zakomplikovale. Srbija bi pobjedom u posljednjem kolu došla do četiri boda kao i Švicarska i onda bi odlučivala gol razlika. 

Švicarska ima plus jedan koliko bi imala i pred posljednjem kolu. Srbiji bi trebala pobjeda od dva gola razlike da bi nadmašila Švajcarce.

Ali to nije sve. U tom scenariju Kamerun ne bi smio da dođe do pobjede protiv Brazila. Ukoliko bi se to desilo, tada bi svi imali po četiri boda i odlučivala bi gol razlika sva četiri tima, a Brazil je trenutno u najboljem položaju jer trenutno ima plus dva, Švicarska ajcarska plus jedan, Kamerun minus jedan, a Srbija minus dva.


Scenario 3 – Pobjeda Švicarske nad Brazilom

U slučaju da Švicarska pobijedi Bazil prošli bi u narednu rundu sa šest bodova, a Srbija bi pobjedom nad njima morala da čeka razvoj situacije u meču Brazila i Kameruna.

Tada reprezentaciji Srbije nikako ne bi odgovarala pobjeda Brazila jer bi i definitivno ispali, dok bi u slučaju neriješenog rezultata ili pobjede Kamerunaca mogli da se nadaju da prođu sa boljom gol razlikom od Brazila u slučaju remije ili Kameruna u slučaju njihove pobjede.

Sve kalkulacije će biti mnogo jednostavnije kada svoj meč odigraju Brazil i Švicarskašvajcarska.


Preostali mečevi do kraja

2. kolo

17:00 Brazil – Švicarska

3. kolo

2.12 Srbija – Švicarska 20:00 sati

2.12 Brazil – Kamerun 20.00 sati

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.