BURNI DANI U TORINU

Razlog zbog kojeg je uprava Juventusa podnijela ostavke: Kakva je tu uloga Kristijana Ronalda

Klub napuštaju Anjeli, Nedved i izvršni direktor Arivabene, te niz direktora i manjih funkcionera

Ronaldo: Umiješan u malverzacije čelnika Juveta?. Twitter

E. Ć.

28.11.2022

Kao grom iz vedra neba stigla je vijest da je kompletna uprava Juventusa podnijela ostavke. Ostavku je podnio i predsjednik "Stare dame" Andrea Anjeli (Agnelli).

Sidro diže i zamjenik predsjednika Pavel Nedved, te izvršni direktor Mauricio Arivabene (Maurizio Aririvabene). S njima klub napuštaju i direktori i manji funkcioneri Lorens Debroks (Laurance Debroux), Masimo Dela Ragione (Massimo Della), Ketrin Fink (Katryn), Daniela Marilungo, Frančesko Ronkaljio (Francesco Roncaglio), Đorđo Tačija (Giorgio Tacchia) i Suzan Kejvud (Suzanne Keywood).

Kako je javila "Gazzette dello Sport", oni su odluku o ostavkama donijeli na vanrednoj sjednici Upravnog odbora koja je održana u kampu Kontinasa u utorak.


Oni se na to odlučili, prema pisanjima italijanskog lista, zbog istrage pod kojom su se našli funkcioneri ovog kluba, njih 16, među kojima se ističu Anjeli, Nedved i Arivabene. "Stara dama" je optužena da je 2018., 2019. i 2020. godine na sumnjiv način stigla do prihoda.

Iza svega toga stoje tajni dokumenti koje je torinski klub potpisao s Kristijanom Ronaldom (Cristiano) u vrijeme pandemije koronavirusa, prema kojima je Portugalcu bila obećana isplata od skoro 20 miliona eura. Torinsko tužilaštvo smatra da to nije navedeno u finansijskim izvještajima kluba.

Juventus je navodno obećao Ronaldu isplatiti taj iznos ukoliko Portugalac i napusti klub, što se i dogodilo kada se vratio u Mančester junajted. Inače, u vrijeme pandemije koronavirusa Juventus je najavio velika smanjenja plata, a kasnije je "Stara dama" potvrdila da je zbog finansijskih problema uskratila četiri plate fudbalerima.

Tužilaštvo ipak tvrdi da to nije tačno, te da su falsificirani računi kluba za 2019., 2020. i 2021. godinu. Finansijske malverzacije u tom periodu su dovele do rekordno lošeg poslovanja Juventusa za takmičarsku 2021/22 sezonu, koju je klub iz Torina završio sa gubitkom od 254 miliona eura.



Inače, ovakav rasplet situacije u Juventusu znači kraj vladavine porodice Anjeli u Juventusu. Sada već bivši predsjednik Andrea bio je četvrti predstavnik čuvene italijanske porodice na čelu "Stare dame", poslije djeda Eduarda, strica Đanija i oca Umberta.

Andrea Anjeli je od 2010. bio prvi čovjek, a za to vrijeme Juventus je devet puta osvojio titulu prvaka Italije, a klub je igrao i dva finala Lige prvaka.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.