KATAR

Stefani Frapart je prva žena koja će suditi na utakmici muškog SP-a u fudbalu

Francuskinja Frapart jedna je od tri sutkinje među 36 odabranih sudaca za SP u Kataru, uz kolegicu iz Ruande Salimu Mukansangu i Jošimi Jamašitu iz Japana

H. J. I.

30.11.2022

Frapart je sudila finale UEFA Superkupa 2019. između Liverpula i Čelzija. Anadolija

Stefani Frapart (Stephanie Frappart) postat će prva žena koja će suditi utakmicu muškog Svjetskog prvenstva u fudbalu nakon što je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u utorak objavila da će ona suditi utakmicu grupe "E" u četvrtak između Njemačke i Kostarike.

Francuskinja Frapart jedna je od tri sutkinje među 36 odabranih sudaca za SP u Kataru, uz kolegicu iz Ruande Salimu Mukansangu i Jošimi Jamašitu (Yoshimi Yamashitu) iz Japana.

Još tri službene osobe doputovale su na Svjetsko prvenstvo kao pomoćne sutkinje.


Za 38-godišnju Frapart suđenje muške utakmice Svjetskog prvenstva posljednji je uspjeh u brzom usponu na najviši nivo u fudbalskom suđenju. Francuskinja je također bila prva žena koja je sudila u francuskoj Ligue 1 2019., iste godine kada je sudila i finale Svjetskog prvenstva za žene.

Frapart je sudila finale UEFA Superkupa 2019. između Liverpula i Čelzija, prije nego što je sudila Ligu prvaka 2020. i zatim finale Kupa Francuske prošle sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.