ANALIZA BIVŠEG KAPITENA

Lištajner: Bilo bi pogrešno da se zaletimo na oštricu srbijanskog noža

Uvijek je rizično ići na remi, rekao je nekadašnji kapiten Švicaraca

Štefan Lihtštajner. Transfermarkt

G. Š.

1.12.2022

Prije četiri godine Švicarci su uspjeli pobijediti Srbiju i u nokaut fazu Mundijala 2018., a sada će pokušati opet. Doduše, bez kapitena sa prethodnog Mundijala 2018. u Rusiji, ali Štefan Lihtštajner nema nikakve sumnje u uspjeh Švicarske, pa na pitanje hoće li se “Nati” preko Srbije plasirati u osminu finala Mundijala 2022. kategorički odgovara: 

- Da.


Švicarska ima bolje igrače i selektora od Srbije

A zbog čega je tako uvjeren?

- Švicarska ima bolje igrače i boljeg selektora od Srbije. Momci su dobrog duha i mnogi znaju šta da očekuju od Srbije. Zavisit će od glave, a tu vidim našu prednost, otvoreno će Lihtštajner u intervjuu za "Blick".

Zemljake hrabri i to što Švicarcima igra i bod, ali Lihtštajner upozorava: 

- To se ne smije... Uvijek je rizično ići na remi. Mada bi bilo pogrešno i da se zaletimo na oštricu srbijanskog noža. Utakmica traje 90 minuta, svo vrijeme znaš šta se dešava na drugom meču, a Murat Jakin je pametan selektor koji će znati kako da reaguje, rekao je nekadašnji kapiten Švicaraca. 

Vidjet ćemo da li će i igrači. Svi su upamtili one provokacije Granita Džake i Džerdana Šaćirija iz Rusije. Čak je i Lihtštajner slavio sa dvoglavim orlom na grudima. Od njega zato ne očekujte osude.

- Granit i Džerdan su izdržali mnogo toga prije i tokom utakmice, bilo je tu dosta udaraca ispod pojasa. Sa ljudske stane razumijem što su se zanijeli - istakao je Lištajner.


Moraš da budeš solidaran sa saigračima

A zašto je to Štefan radio?

- Moraš da budeš solidaran sa saigračima, a ne kapiten koji se plaši ne opeče prste. To je dio sporta, dio prijateljstva unutar svlačionice. Gubili smo sa 0:1 samo zahvaljujući Janu Zomeru, bilo je nemira u svlačionici. I kada smo preokrenuli, nagrnule su emocije… Podgrijana atmosfera je učinila ostalo. Kad se osvrnem, možda smo malo pretjerali, ali ni dan-danas ne bih to nazvao greškom - zaključio je Lištajner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.