SPUŠTA LOPTU

Dalić: Ne smijemo misliti da smo učinili veliku stvar

Apetiti nisu porasli, moramo i dalje biti smireni i skromni, poručio je selektor Hrvatske

Dalić: Da smo birali možda bi izabrali Japan. GORAN STANZL/PIXSELL

A. V.

2.12.2022

U praktički svim analizama uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, hrvatsku reprezentaciju su u osmini finala spajali s Njemačkom ili Španijom.

Bolji dojam

Međutim, "Vatreni" će u prvom susretu nokaut faze igrati protiv Japana koji je nevjerovatnim raspletom osvojio prvo mjesto u grupi E. Španija kao drugoplasirana ekipa ide na pobjednika F grupe Maroko, dok Njemačka drugo SP u nizu završava u grupi.

- Pogledao sam snimku utakmice u miru nakon što sam dobio statistiku, moj dojam je puno bolji. Bila je to sjajna utakmica, sjajnih 98 minuta, imali smo kontrolu, odbrana, napad, faza presinga. Kada se spustio adrenalin mogu reći da je bilo izvrsno. Imali smo dvije, tri situacije koje su mogle biti pogubne, ali one su nastale iz naših loših postavljanja. Nije realno očekivati da Belgija ne stvori neke prilike. Ponovo smo istrčali 122 km, nismo pali u tom segmentu. Sve što smo napravili bilo je dobro - kazao je hrvatski selektor Zlatko Dalić jutro nakon utakmice.

Dalić se osvrnuo na nevjerovatan rasplet u grupi E i pobjedu Japana protiv Španije.

- Bila je to teška utakmica za obje ekipe, Japan nije posustajao. Teško je govoriti o nekim stvarima, da je Kostarika pobijedila ispala bi Španija. Japan je bio kompaktan, discipliniran, odgovoran. Takav je bio i protiv Njemačke. Ispale su tri velike reprezentacije Belgija, Danska, Njemačka što govori o izjednačenom turniru. Da smo birali možda bi izabrali Japan, ali kada smo pogledali njihove utakmice, bit će to sve samo ne lagan protivnik.

- Ako završiš ispred Španije i Njemačke, onda je to kvaliteta. To su i pokazali, bili su na visokom nivou, pokazali su da ne odustaju. Gubili su obje utakmice, ali nisu se predali. Vratili su se. Moramo biti strpljivi, ne smijemo raditi pogreške koje će kažnjavati brzim kontrama. Moramo biti disciplinirani, moramo imati povratnu trku - dodao je.

Želimo više

Dalić je protiv Belgije odradio već deseti susret na svjetskim prvenstvima i pritom izgubio samo jednu utakmicu, finale protiv Francuske. Ovo je ujedno i četvrti turnir u nizu na kojem su "Vatreni" izborili plasman u drugi krug.

- Imamo kontinuitet, stalno smo u svjetskom vrhu, mi smo jedina ekipa uz Njemačku i Francusku koja je osvojila dvije medalje u zadnjih 30 godina. To je vrhunski, da jedna mala država kao Hrvatska to čini. Moramo biti sretni i ponosni, ne gledam to kao svoj uspjeh, već kao uspjeh svih nas, ali to mi godi. Nadam se da to neće biti kraj, da ćemo biti još bolji..

Međutim, naglasio kako svi moraju ostati na zemlji.

- Apetiti nisu porasli, moramo i dalje biti smireni i skromni. Sada je najvažniji Japan. Ne smijemo misliti da smo učinili veliku stvar, napravili smo jedan korak i idemo dalje. Da smo u Rusiji izgubili od Danske nakon tri pobjede u grupi, bili bi gubitnici, slično je kao i sada. Prošli smo grupu i želimo više. Radit ćemo i spremit ćemo se. Bitno je da ostanemo na zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.